Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoBranitelji

Ključno osoblje MORH-a i Hrvatske vojske u hodnji Velebitom

Ključno osoblje Ministarstva obrane i Hrvatske vojske u ponedjeljak, 21. listopada 2019. provelo je hodnju u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit poznatim planinarskim putem, Premužićevom stazom ukupne dužine 15 kilometara.

Drugu godinu za redom, hodnji na Velebitu uz potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i načelnika Glavnog stožera OS RH generala zbora Mirka Šundova te velikog broja zapovjednog i voditeljskog osoblja Hrvatske vojske i Ministarstva obrane, pridružio se i poznati hrvatski alpinist Stipe Božić.

Sudionici hodnje prije početka okupili su se u Svetištu Majke Božje od Krasna gdje su održali zajedničku molitva koju je predvodio vlč. Stipe Zeba, a nakon toga u informacijskom centru „Kuća Velebita“ u Krasnom prezentaciju o „Kući Velebita“ pripadnicima Hrvatske vojske održala je ravnateljica NP „Sjeverni Velebit“ Irena Glavičić Serti.

Krstičević: Hrvatski vojnik mora biti oličenje sportaša fizički i mentalno spremnog za izvršenje svih zadaća

Prije samog početka hodnje ministar Krstičević rekao je okupljenim djelatnicima da Hrvatska vojska mora biti uvijek spremna za izvršenje svih zadaća što se svakodnevno pokazuje i dokazuje. „Hrvatski vojnik mora biti oličenje sportaša fizički i mentalno spremnog za izvršenje svih zadaća, a svi naši zapovjednici moraju biti primjer“ rekao je ministar te istaknuo: „Organizirali smo hodnju na Velebit kako bi vlastitim primjerom pokazali koliko su sport i fizička spremnost važni za hrvatskog vojnika“. Dodao je i kako današnja hodnja ima za cilj ojačati ključne vrijednosti u kontekstu razvoja Hrvatske vojske, a to su zajedništvo i timski rad.

Svim sudionicima hodnje ministar je poručio da današnji dan u prirodi iskoriste za uživanje u ljepotama Velebita i pozitivno razmišljanje istaknuvši kako „pozitiva i optimizam udvostručuju snagu“. „Imamo danas idealno vrijeme, za razliku od prošle godine kad je bilo prilično hladno i vjetrovito“ prisjetio se ministar prošlogodišnje hodnje na istoj stazi te poželio djelatnicima ugodan dan u duhu zajedništva i povjerenja i svega onoga što je ključno za uspjeh. „Meni je drago i ponosan sam što sam na čelu ovoga sustava“ zaključio je ministar Krstičević.

Ministar je posebno pozdravio i ovogodišnjeg gosta na hodnji, hrvatskog alpinista Stipu Božića „Drago mi je i veseli me da je s nama ponovno Stipe Božić, naš branitelj i naš prijatelj, sportaš i planinar.“

Stipe Božić: Uživajmo u jednom od najljepših predjela u Hrvatskoj i jednoj od najljepših staza na svijetu

Tom prigodom Stipe Božić ukratko je upoznao okupljene sa poviješću Premužićeve staze i planinarenja u Hrvatskoj. Pojasnio je kako je Premužićeva staza planinarski put kojeg je 1930.-ih trasirao Ante Premužić inženjer šumarstva, na poticaj Ivana Krajača, tadašnjeg reformatora planinarstva, a stazu su u tri godine izgradili ljudi iz okolnih mjesta. „ Uživajmo danas u onome što su oni golim rukama bez ikakvih strojeva napravili. Ovo je jedan od najljepših predjela u Hrvatskoj i jedna od najljepših staza na svijetu“ istaknuo je Božić.

Hodnju ukupne dužine 15 kilometara pripadnici Hrvatske vojske pod vodstvom Zapovjedništva specijalnih snaga, od Planinarskog doma Zavižan preko Rossijevog skloništa pa do Planinarske kuće Alan prošli su za nepunih šest sati.

Nakon hodnje ministar Krstičević rekao je kako je sretan što je danas ovdje i što je ova aktivnost odrađena uspješno, timski i zajednički a posebno je pohvalio i zahvalio Zapovjedništvu specijalnih snaga na profesionalnoj organizaciji i realizaciji hodnje.

„Velebit ima posebno značenje za pripadnike Hrvatske vojske i danas i u vrijeme Domovinskog rata. Prošle godine Hrvatska vojska je provela najsloženiju vojnu vježbu od završetka Domovinskog rata pod nazivom Velebit 18 – združena snaga, kada smo pokazali moć, snagu, združeno zajedničko djelovanje svih postrojbi moderne Hrvatske vojske. A u Domovinskom ratu, Velebit je imao strateški značaj“ prisjetio se ministar ovom prigodom.

Na kraju je istaknuo kako se ovakvim hodnjama i druženjem na svježem velebitskom zraku jača timski duh i zajedništvo ali i da je hodnja Velebitom simbolični podsjetnik na vrijednosti i heroje Domovinskog rata koje nikada ne smijemo zaboraviti jer su oni temelji na kojima gradimo budućnost. „Budućnost moderne Hrvatske vojske grade ljudi, hrvatski vojnici, dočasnici i časnici koji moraju imati fizičku spremnost i mentalnu snagu kako bi uspješno izvršili sve zadaće i suočili se sa svim izazovima“ zaključio je ministar Krstičević.

General Šundov: Važno je biti vojnik puna 24 sata. Ponosim se s vama, još jednom ste pokazali da je Hrvatska vojska spremna izvršiti svoje zadaće

Dolaskom na cilj načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov zahvalio je svim sudionicima i posebno čestitao kolegicama na uspješnom završetku hodnje te zahvalio Stipi Božiću što je i ove godine sudjelovao. General Šundov istaknuo je kako je Velebit poseban i jedinstven po svim svojim sadržajima, te da je uvijek dobro doći i biti na Velebitu, naglasivši: „Aktivnosti poput ove osnažuju timski duh i zajedništvo koje imamo u MORH-u i Glavnom stožeru koji upravljaju i vode procese, ali i u provedbenom dijelu sustava, u zapovjedništvima i granama Hrvatske vojske, te u svakom pojedincu“. Na kraju napomenuo kako hrvatski vojnici moraju znati voditi računa o sebi. „Odgovorni smo za sebe ali i za one oko sebe. Važno je biti vojnik puna 24 sata. Ponosim se s vama hrvatski vojnici i vjerujem da je vojska još jednom pokazala da je spremna izvršiti svoje zadaće“ zaključio je general Šundov.

Stipe Božić na kraju je poručio sudionicima, osim što su vojnici da su danas bili i planinari. Prisjetio se vremena Domovinskog rata istaknuvši kako su planinari i u Domovinskom ratu, posebno GSS zajedno sa specijalcima dali svoj doprinos. „Ostali smo i dalje prijatelji i suradnici u spašavanju ljudskih života. Hrvatska vojska je bliski partner u spašavanju i traganju. Zajedno smo spasili stotine ljudskih života“ naglasio je Božić u kontekstu suradnje Hrvatske vojske i Hrvatske gorske službe spašavanja. „Zahvaljujem Damiru koji je jedan od prvih ministara nakon slavnog Šuška koji je osjetio potrebu suživota civila i vojske. Posebno sam ponosan na današnji dan, na mnoge od vas, na svoje prijatelje što su obavili ovu hodnju tako brzo i tako lijepo pazeći jedan na drugoga. Ovo je pravi timski rad, a tim je sve. Tim je srž uspjeha. Zapamtite ova priča koju mi gradimo je nešto što će ostati kad nas ne bude i mi ćemo je prenijeti i na mlađe naraštaje. Sretan sam što sam s vama“ poručio je na kraju Stipe Božić.

Kondicijske hodnje pripadnika Hrvatske vojske i djelatnika Ministarstva obrane redovne su aktivnosti koje se provode na raznim lokacijama tijekom godine. Primjerice, uz ovogodišnju hodnju Premužićevom stazom koja je provedena drugu godinu za redom, ključno osoblje MORH-a i HV-a prethodnih godina provelo je i nekoliko hodnji na Medvednici. Također, početkom ovog mjeseca ministar Krstičević i general Šundov pridružili su se pripadnicima HRM-a i pod vodstvom alpinista Stipe Božića osvojili su najviši vrh Mosora – Veliki Kabel. U rujnu su djelatnici Ministarstva obrane proveli hodnju na SRC “Jarun” u Zagrebu, a prošle godine pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga i Središnjice za obavještajno djelovanje sa skijašem Ivicom Kostelićem proveli su osmodnevnu ekspedicijsku hodnju također Velebitu.

Foto: MORH / T. Brandt

Hodnja na Velebit dokazala snagu Hrvatske vojske i ojačala timski duh | Foto: MORH /
. Brandt


Hodnja na Velebit dokazala snagu Hrvatske vojske i ojačala timski duh | Foto: MORH / T. Brandt
Hodnja na Velebit dokazala snagu Hrvatske vojske i ojačala timski duh | Foto: MORH / T. Brandt
Hodnja na Velebit dokazala snagu Hrvatske vojske i ojačala timski duh | Foto: MORH / T. Brandt

Preuzmi PDF