Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoBranitelji

Dodijeljeni prvi časnički činovi kadetima Hrvatskog vojnog učilišta

Dodjela prvog časničkog čina kadetima Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” održana je u petak, 8. studenog 2019. godine u Velikoj dvorani Časničkog doma u vojarni Petar Zrinski u Zagrebu.

Činove je dobio 31 kadet i kadetkinja 12. i 13. naraštaja diplomskih i preddiplomskih studija Vojno inženjerstvo te Vojno vođenje i upravljanje. Osim čina poručnika, kadeti su primili časnički bodež i odluku o rasporedu u postrojbe Hrvatske vojske.

Prigodnoj svečanosti, uz kadete i njihove obitelji i prijatelje, nazočili su potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” general-bojnik Mate Pađen, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul te ostali uzvanici, djelatnici Ministarstva obrane i pripadnici Hrvatske vojske.

Ministar Krstičević: “Dobrodošli u obitelj pobjedničke Hrvatske vojske!”

Dobrodošlicu u obitelj pobjedničke Hrvatske vojske kadetima je poželio ministar obrane Damir Krstičević: “Dobili ste časničke činove, vjerujte i dalje u sebe, radite i vodite ljude osobnim primjerom. Vašim dosadašnjim školovanjem, uloženim trudom i zalaganjem zasluženo postajete časnice i časnici pobjedničke Hrvatske vojske i na tome vam od srca čestitam”.

Ministar je podsjetio je na žrtvu i djela heroja iz Domovinskog rata poput Predraga Matanovića, Andrije Matijaša Pauka i Blage Zadre po čijim su imenima kadeti služili tijekom dosadašnjeg dijela svoje vojne karijere te da im njihova djela, kao i herojstvo svih hrvatskih branitelja budu nit vodilja u daljnjem radu.

“Dužnost je svih nas da njima u čast nastavimo promicati istinske vrijednosti na temelju kojih je stvorena pobjednička Hrvatska vojska i slobodna Hrvatska”, rekao je ministar Krstičević poručivši: “Uvijek mi je drago vidjeti mlade i sposobne ljude koji unose svježinu u naš sustav i koji će dati svoj doprinos u daljnjem razvoju i jačanju naše vojske stvorene iz temelja zajedništvom hrvatskog naroda i hrvatskih branitelja”.

Unaprjeđenje obrazovnog sustava transformacijom HVU-a u Sveučilište obrane i sigurnosti dr. Franjo Tuđman

Izrazivši zadovoljstvo napretkom vojnog obrazovnog sustava i Hrvatskog vojnog učilišta čiji temelji sežu iz 1991. godine, ministar je naglasio kako će se u nadolazećem razdoblju dodatno unaprijediti obrazovni sustav Hrvatske vojske transformacijom Hrvatskog vojnog učilišta u Sveučilište obrane i sigurnosti dr. Franjo Tuđman.

Također, osvrnuo se i na najveću vrijednost Hrvatske vojske – čovjeka naglasivši kako je tijekom mandata ove Vlade u potpunosti obnovljena Hrvatska vojska: “Vratili smo našim vojnicima što im pripada, sustavno razvijamo nove sposobnosti i moderniziramo oružne sustave! I u tome se nećemo umoriti!”

General Šundov: “Služenje svom narodu kao životni poziv iznimna je čast, ali i odgovornost”

“Kao načelnik Glavnog stožera posebno vjerujem u vas mlade. Vaša odluka da za svoj životni poziv izaberete služenje svom narodu i Domovini iznimna je čast, ali i obveza i odgovornost i to mora biti glavni pokretač vašeg djelovanja. Hvala svima koji su vas poduprli u toj odluci, posebno vašim roditeljima”, poručio je kadetima general Šundov uputivši im čestitke.

Dodao je kako od njih očekuje “ispunjenje obaveza koje imate u postrojbi u kojoj ste raspoređeni, časno služenje Domovini, da budete moralni časnici i zapovjednici spremni na izazove i žrtve, da štitite ljude i imovinu, promičete sustav jednakih mogućnosti, da radite na unaprjeđenju sustava i trajnom razvoju kako vlastitih tako i sposobnosti Hrvatske vojske.”

General Pađen: “Danas postajete punopravni pripadnici Hrvatske vojske, koja je temelj sigurnosti naše domovine”

U svom obraćanju zapovjednik HVU-a “Dr. Franjo Tuđman” general-bojnik Mate Pađen u svoje ime i ime svih djelatnika HVU-a čestitao je kadetima na uspješno završenom školovanju poručivši im: “Danas ovdje postajete profesionalni vojnici, punopravni pripadnici Hrvatske vojske koja je temelj sigurnosti i opstojnosti naše domovine”.

Zapovjednik Kadetske bojne satnik Hrvoje Šimleša rekao je kako su bivši kadeti, a sada poručnice i poručnici kroz svoje studije na HVU prošli “akademske sadržaje, vojno obučne sadržaje te nadogradili svoja moralna i etička načela koja su važna kako bi uspješno preuzeli svoje vodove.”

Poručnik Ivan Lovrić: “Čast i privilegija mi je biti dijelom obitelji pobjedničke Hrvatske vojske”

Mladi poručnik Ivan Lovrić nakon dodjele tog prvog časničkog čina rekao je: “Čast i privilegija mi je biti dijelom obitelji pobjedničke Hrvatske vojske i dobiti mogućnost zapovijedanja i odrađivanja poslova za koje smo se školovali.”

Poručnica Mihaela Živković izjavila je: “Za mene je izuzetna čast služiti svojoj domovini i naslijediti sve ono za što su se naši branitelji izborili. Već u šestom razredu osnovne sam vidjela program kadet i znala sam da je to ono što želim upisati.”

Na dodjeli je prikazan video o Kadetskoj bojni u kojemu je prikazano školovanje i život kadeta, a u glazbenom dijelu programa nastupio je Orkestar Hrvatske vojske.

Foto:MORH


Preuzmi PDF