Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

Aktualno

Fotoreporteri Reutersa snimili Štajersku gardu u patroli uz Hrvatsku granicu

Fotoreporteri Reuters snimili su patroliranje tzv. Štajerske garde uz slovensku granicu s Hrvatskom.

– Grupa dobrovoljaca u uniformama pod nazivom Štajerska Varda (Štajerska garda) održava redovne vježbe u blizini slovenske granice s Hrvatskom u Kostelu, navodi Reuters.
Prije dva mjeseca vođa Štajerske garde Andrej Šiško izjavio je za HTV da oni nemaju prave pištolje i puške.

– Nemamo prave pištolje ili puške, to su sve airsoft replike, ali služimo se njima kao pravim oružjem. Naime, oružje nije igračka i njime treba znati rukovati, tvrdi Andrej Šiško, vođa Štajerske garde.

Štajerska garda smatra se u slovenskoj javnosti kao paravojna skupina, međutim Šiško to negira. 

Poslali smo upit ministarstvu unutarnjih poslova, čiju ćemo reakciju objaviti.

Vođa skupine iz Maribora Andrej Šiško, nekadašnji vođa navijača tamošnjeg nogometnog kluba, kontroverzna je figura “krajnje desnice” koja po podacima medija ima i kriminalnu prošlost, ali je medijski eksponiran već niz godina. Lani se pojavljivao i na televizijskim ekranima kao jedan od kandidata za predsjednika države.

U vrijeme hrvatsko-slovenskih polemika oko graničnih pitanja javno je na skupovima podržavao “borca za južnu granicu” Joška Jorasa, a od organizacije referenduma protiv ulaska Hrvatske u NATO u vrijeme kad je predsjednik vlade bio Pahor, odustao je tek nakon što je s njime na razgovor pristao sam premijer koji se s njime tada susreo u Mariboru. Piše hrt

Foto:Reuters/Borut Zivulovic

Preuzmi PDF