Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

Aktualno

Plenković ponudio povećanje plaće od 10,40 % , sindikalci suzdržani i prepuštaju odluku članstvu

Sindikati zaposlenih u obrazovnom sustavu u zgradi Vlade završili su pregovore kako bi se što prije postiglo rješenje da se učenici napokon vrate u školske klupe. Pregovori Vlade i školskih sindikata nastavili su se danas u 16.30 sati. Andrej Plenković se priključio naknadno. Okončani su oko ponoći.

“Ostvarili smo kvalitetan kompromis. Od 1.12 povećat će se plaća učiteljima i profesorima za 3 posto kroz GKU. Od 1.1. za još dva posto kroz TKU. U veljači će imati veću plaću za 5 posto. Od 1 lipnja 1 kroz TKU i 2 kroz granski. To je 8 posto. 1. listopada još dva posto, ukupno 10,40 posto. “, rekao je Plenković.

“Taj paket će sindikati dati tijelima na odlučivanje, ovo su kompenzacijski dodaci, do uređivanja koeficijenata”, objasnio je Plenković i dodao da će štrajk po ovom kompromisu biti plaćen.

” Mi ćemo provesti izjašnjavanje sutra i u četvrtak, a ovisno o rezultatima, vidjet ćemo hoće li se štrajk nastaviti. To nije ono što smo tražili, ova ponuda ne zadovoljava naše zahtjeve, a ljudi moraju odlučiti hoće li ih ovo zadovoljiti”, rekao je Branimir Mihalinec.

Uz sindikalce, na sastanku sudjeluju premijer Andrej Plenković, ministar rada Josip Aladrović, ministar financija Zdravko Marić te akademik Zvonko Kusić.

————————————————————————————————————————————————-

Nakon sjednice Vlade ministrica obrazovanja Blaženka Divjak obratila se novinarima.

“Sigurno je, sada smo u crvenom i izgledno je da će se školska godina produžiti. Skraćivanje praznika i produžetak nastavne godine sada su izgledni”, rekla je Divjak.

Ustvrdila je da su razgovori između čelnika sindikata i predstavnika Vlade teški, ali da s druge strane “nitko valjda ne očekuje da se u dvije godine mandata isprave nepravde, sve ono sa čime su se profesori i nastavnici susretali u posljednjih 30 godina”. “Nitko taj čarobni štapić nema”, kazala je Divjak.

Uvjerena je da će pregovori završiti ponudom “iza koje možemo stajati”.

Na upit treba li i premijer Andrej Plenković biti prisutan na pregovorima, što je tražio Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, odgovorila je kako to ovisi isključivo o premijeru. “To ovisi isključivo o njegovoj odluci, kako to vidi i hoće li to nešto promijeniti”, komentirala je ministrica.

Uoči sastanka novinarima se obratio predsjednik Nezavisnog sinidikata zaposlenih u srednjem obrazovanju Branimir Mihalinec.

“Kako smo jučer završili tako ćemo danas i početi, nismo govorili o ponudama i nećemo javno komunicirati, očekujemo da Vlada predstavi konačnu ponudu kako misli riješiti taj problem. Kada je dobijemo, dat ćemo je članovima na izjašnjavanje”, pojasnio je Mihalinec. Piše hrvatska-danas

M.S. Foto: Screenshot

Preuzmi PDF