Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoDomoljublje

Šnjegavić: Obilježena 28. obljetnica vojne operacije “Gradina ’91”

Danas je u Šnjegaviću u organizaciji braniteljskih udruga 121. brigade-pukovnije, 99. brigade Zagreb-Pešćenica,Hrvatskog časničkog zbora grada Zagreba i pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja ,Općina Cernik i Brestovac obilježena 28. obljetnice vojne operacije “Gradina ’91” izvedena u sklopu velike vojne operacije “ORKAN ’91”.

Operacija kodnog naziva “Orkan ’91” trajala je od 29. listopada 1991. godine do 3.siječnja 1992. koju je organizirala OG “Posavina” na čelu sa zapovjednikom pukovnikom Rudijem Stipčićem.

Nositelji operacije bili su pripadnici 1.gardijske brigade ZNG-e “Tigrovi “, dio pričuvnih brigada, samostalnih bojni i postrojbi Hrvatske policije.

Operacija je provedena iz dva pravca, Novske i Nove Gradiške. Udarom na više linija, prvo na novljanskom ratištu, zaustavljeno je napredovanje srbočetničkog agresora na zapadnoslavonskom ratištu, a oslobođeno je i nekoliko sela u zaleđu Novske.

Nakon uspješno završene prve faze operacije, 10. prosinca 1991. započela je druga faza operacije. Cilj je bio uz ojačane snage nastaviti s oslobađajućim aktivnostima u operacijama “Otkos 10” i “Papuk ’91” u kojima je oslobođeno Daruvarsko bojište i niz naselja u podnožju Papuka,Ravne Gore i Psunja.

Združene snage 121.brigade ZNG-e iz Nove Gradiške i 123. brigade ZNG-e Požega 10. su prosinca 1991. munjevitom  akcijom oslobodile šire područje sela Golobrdac,Šnjegavić i Sinlije. U akciji kodnog imena “Gradina” oslobođena su i sela Čečavac, Jeminovac, Vučjak Čečavski i Ruševac čime je cestovna komunikacija Nova Gradiška-Požega u potpunosti stavljena pod kontrolu Hrvatskih snaga.

Obilježavanje je počelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja poginulih i umrlih hrvatskih branitelja i Spomen biste prvog hrvatskog predsjednika dr.Franje Tuđmana u Novoj Gradiški.

Tradicionalno u prigodi obilježavanja ove obljetnice položeni su vijenci i upaljene svijeće poginulim hrvatskim braniteljima u Opatovcu i Podvrškom.

Središnje obilježavanje održano je 10. prosinca u Šnjegaviću, mjestu koje je oslobođeno od srbočetničkog agresora na današnji dan 10.prosinca 1991. godine, a u kojemu je otkrivena Spomen ploča pukovniku Stjepanu Mesecu, mučki ubijenom iz zasjede nekoliko dana nakon akcije od strane agresorske vojske. Spomen ploču je otkrio brat ubijenoga, Josip Mesec i pukovnik Ivica Babić, zapovjednik 99. brigade Zagreb-Peščenica, čiji je pripadnik bio pukovnik Mesec.

Vijenac su položili i upalili lampione u ime Udruge hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata 121. brigade/pukovnije NG, satnik Damir Matošević, predsjednik udruge: u ime Udruge hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata 99. brigade Zagreb-Peščenica, pukovnik Boban Babić, predstavnici spomenutih i Udruge veterana 3. Gardijske brigade „Kune“, kao i Udruge hrvatskih branitelja iz domovinskog rata policije BPŽ.

Potom su počast odali ratni zapovjednici 121. brigade/pukovnije NG, 99. brigade Zagreb-Peščenica i Samostalne satnije 121. brigade/pukovnije: brigadir Josip Mikšić, pukovnik Ivica Babić i pukovnik Ante Šolić te predstavnik Grada Nova Gradiška natporučnik Vlatko Greiner, koordinator za braniteljske udruge pri gradu NG.

Počast je potom odao i Željko Radovanović,  predsjednik Udruge veterana iz Domovinskoga rata 145. brigade iz Zagreba sa suradnicima, a u ime općina Cernik i Brestovac načelnici Vitomir Žakić i Zdravko Mandić s predstavnicima braniteljskih udruga 123. brigade Požega.

U prigodi obilježavanja nazočnima su se obratili domaćini; Damir Matošević, predsjednika UHBDR 121.brigade/pukovnije NG, Vitomir Žakić i Zdravko Mandić, načelnici općina Cernik i Brestovac.

O samom tijeku akcije Gradina govorili su ratni zapovjednici, brigadir Josip Mikšić zapovjednik 121. brigade i bojnik Ante Šolić.

U ime gostiju, nazočnima su se obratili; Marko Ratković, savjetnik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i njegov izaslanik te župan Danijel  Marušić, izaslanik Predsjednice RH.

Blagoslov Spomen obilježja i službu riječi vodio je fra Josip Šoštarić.

Mario Strinavić

Preuzmi PDF