Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

Nekategorizirano

Umro grof Karl Drašković, predstavnik posljednjeg ogranka stare hrvatske plemićke obitelji

U 97. godini preminuo je 30. prosinca 2019. godine grof dr. Karl Drašković, javio je bečkim Hrvatima dr.sc. Marijan Brajinović, austrijski ministar savjetnik u mirovini, osnivač i prvi predsjednik Austrijsko-hrvatskog društva u Beču, čiji je član bio i pokojni dr. Drašković.

Rekvijem za pokojnika održan je u subotu 4. siječnja u 14 sati u bazilici u Güssingu u austrijskom Gradišću, gdje se nalazi i dvorac obitelji Drašković, nakon kojega je lijes s pokojnikovim tijelom položen u obiteljsku grobnicu. Sveta misa zadušnica služiti će se 20. siječnja 2020. u Franjevačkoj crkvi u Beču, a kako stoji na osmrtnici, u jednom kasnijem terminu i u Župnoj crkvi u Velikom Bukovcu u Hrvatskoj. – Grof dr. Karl Drašković bio je član Autrijsko-hrvatskog društva u Beču i poznajem ga kao izuzetno zanimljivu osobu – rekao je za Večernji list dr. Brajinović.

Da podsjetimo! Grofovi Draškovići su hrvatska plemićka obitelj koja je tijekom niza stoljeća imala značajnu ulogu u političkom, društvenom, gospodarskom i kulturnom životu hrvatskog naroda i hrvatske države. Dala je četiri hrvatska bana: Juraj II, Ivan II., Ivan III . i Ivan V. Nakon Drugog svjetskog rata Draškovići su izgubili svoja tada nacionalizirana imanja u domovini i odselili u inozemstvo, te se konačno naselili u Güssingu u Austriji.

Grof dr. Karl Drašković bio je predstavnik posljednjeg preostalog ogranka ovog starog hrvatskog roda. Kao nositelj nasljednih prava, uspostavom samostalne Hrvatske otkupio je 1998. godine svoj nekadašnji posjed u Velikom Bukovcu kod Ludbrega. Bavio se je poljoprivrednim poduzetništvom zajedno sa sinom Nikolausom (51) kroz tvrtku Agroludbreg.

Nikolaus je inače oženjen s libijskom plemkinjom Rujom s kojom ima blizance Ivana Aleksandra i Mariju Alisar te mlađeg sina Karla koji je ime dobio ime po svom djedu koji je živio u Velikom Bukovcu, piše Večernji.

Mario Strinavić

Preuzmi PDF