Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoBranitelji

Obljetnica međunarodnog priznanja RH dostojanstveno obilježena u Novoj Gradiški

Već je prošlo punih 28 godina od dana kada se u cijeloj Hrvatskoj naveliko slavilo jer je tadašnju Republiku Hrvatsku, koja je krvarila u Domovinskom ratu u borbi za svoju samostalnost, toga dana priznalo 12 država tadašnje Europske unije. Tada nitko nije mogao niti slutiti kako ćemo 28 godina nakon toga biti punopravna članica EU koja će čak i predsjedavati Vijećem EU, a to u potpunosti potvrđuje status međunarodno priznate i neovisne države za koju su se borili, i koju su izborili hrvatski branitelji i svi domoljubi u Domovinskom ratu.

Novogradiščani mogu biti ponosni kako i na koji način je danas obilježena spomenuta 28. obljetnica jer je Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška pod pokroviteljstvom Grada Nove Gradiške, Ministarstva hrvatskih branitelja i Brodsko-posavske županije na vrhunski način organizirala prigodnu svečanost.

Nakon okupljanja u centru grada, u koloni predvođenoj zastavama pošlo se do župne crkve BZBDM gdje je misu služio župnik Branko Gelemanović a nakon toga uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje lampiona pored spomen obilježja poginuli, smrtno stradalim, preminulim i nestalim hrvatskim braniteljima te pored spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Nakon toga u Domu kulture bila je svečana akademija kom prigodom smo vidjeli primjeren lijepi nastup Pjevačkog zbora Matice hrvatskih umrovljenika Grada Nove Gradiške pod ravnanjem njihove voditeljice Julijane Žirovčić. U programu je sudjelovala i domoljubna pjesnikinja Novogradiščanka Evica Kraljić a prigodne govore održali su predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rta 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška Damir Matošević, predstavnik BPŽ Branko Sabo, te zamjenica novogradiškog gradonačelnika Ivana Trupina.

Posebno ističemo što je današnjim prigodnim svečarskim i komemorativnim sadržajima bio nazočan i veliki broj mladih, a to su djeca novogradiških dječjih vrtića te učenici Industrijsko-obrtničke škole, a dakako bili su tu i predstavnici brojnih braniteljskih i stradalničkih udruga, predstavnici gradske i županijske uprave, PU BPŽ, predstavnici braniteljskih postrojbi iz Zagreba predvođeni pukovnikom Ivicom Babićem nekadašnjim zapovjednikom 99. brigade HV. Bili su tu i brojni nekadašnji branitelji i dragovoljci ali i ratni zapovjednik 121. brigade HV brigadir Josip Mikšić.

Nudimo vam na uvid poveću foto galeriju koju smo danas snimili kao i tonske zapise, odnosno govore uzvanika na svečanoj akademiji.

Evo što je u ime domaćina rekao predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121.-brigade-pukovnije Nova Gradiška Damir Matošević

Zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina rekla je slijedeće:

Evo što je rekao predstavnik Brodsko-posavske županije Branko Sabo pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje 

Preuzmi PDF