Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoBranitelji

Treba li nam uopće Zakon o braniteljima ako ga ministar Ćorić krši ?

Po rješenju Državnog inspektorata po provedenom inspekcijskom nadzoru u slučaju imenovanja Ravnateljice NP Krka Nelle Slavice, trebao bi joj uslijediti otkaz, no, u Hrvatskoj se nikad ne zna.

Državni inspektorat donio je Rješenje kojim je usvojen zahtjev dr.sc. Ljiljane Zmijanović povodom prijave inspektoratu za povredu prava koja proizlaze iz Zakona o hrvatskim braniteljima u smislu prednosti pri zapošljavanju.

Po pravomoćnosti toga Rješenja tako utvrđena povreda predstavlja opravdani razlog za otkaz Ugovora o radu sklopljen između JU NP Krka i sadašnje Ravnateljice Nelle Slavice.

Prvo Rješenje ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića kojim je imenovao Nellu Slavicu za Ravnateljicu JU NP Krka poništeno je pravomoćnom sudskom presudom Upravnog suda u Splitu bez prava žalbe. U ponovljenom Rješenju nisu se izvodili nikakvi novi dokazi, već je na temelju postojećeg činjeničnog stanja imenovao ponovo Nellu Slavicu, te je doneseno praktički sadržajno identično Rješenje kao i ono prethodno, poništeno.

To praktično znači da je sudski postupak pred Upravnim sudom i inspekcijski postupak pred nadležnim inspektoratom mogao početi ispočetka i da je kandidatkinja dr.sc. Ljiljana Zmijanović sa svojim zahtjevima opet na početku.

Saznajemo da je pred Upravnim sudom u Splitu zakazano ročište, u kojem će se sud ponovo očitovati o zahtjevu tužiteljice, kao i ocijeniti zakonitost novog osporavanog Rješenja o imenovanju.

Saznajemo isto tako da je JU NP Krka po punomoćniku Nada Mikulandra zatražila da se uredujući viši državni inspektor „makne“ s predmeta, odnosno tražili su njegovo izuzeće, koje je Državni inspektorat u Zagrebu odbio.

No, kako to u Hrvatskoj obično biva, ministar Ćorić sigurno će potražiti način da zaobiđe rješenje inspekcije. Piše hrvatska-danas

Mario Strinavić

Preuzmi PDF