Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoNekategorizirano

I MINISTAR TOMO MEDVED U DELEGACIJI RH NA OBILJEŽAVANJU 75.OBLJETNICE OSLOBOĐENJA NACISTIČKOG LOGORA AUSCHWITZ-BIRKENAU

Kako je danas objavljeno na službenom web-portalu Savjeta za nacionalne manjine RH www.savjet.nacionalne-manjine.info/ , Delegacija Republike Hrvatske na čelu sa Predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem, 27.siječnja 2020. godine sudjelovala je na obilježavanju 75.obljetnice oslobođenja nacističkog logora Auschwitz-Birkenau.
Uz Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, u delegaciji Republike Hrvatske bili su: ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Aleksandar Tolnauer, posebni savjetnik predsjednika Vlade Republike Hrvatske akademik Zvonko Kusić te Sara Lustig.
Oslobođenjem Logora Auschwitz-Birkenau u kojem je ubijeno 1,1 milion ljudi označen je i kraj najmračnijeg perioda u svjetskoj i europskoj povijesti u kojem je od nacističkog režima bilo programirano istrebljenje Židova u Europi.
Šest miliona žrtava Holokausta trajne su opomena svima, na katastrofalne posljedice zločinačkih ideologija koje se vode antisemitizmom i rasizmom, te obveza sadašnjim i budućim generacijama da nam je svima dužnost, radi svih, graditi društvo u kojem nema mjesta isključivosti, netoleranciji, nasilju i svim oblicima ksenofobije, rasizma, mržnje i antisemitizma.
Da bi to postigli obveza nam je raditi na svakodnevnoj edukaciji mladih o povijesnim istinama koje su vezane na ratne strahote, a posebice na Holokaust, kao ključnog čimbenika razumijevanja uzroka i posljedica najbolnijih događaja u europskoj i svjetskoj povijesti. To je naša zajednička, ljudska i moralna obveza, sa porukom „Nikad više“ na kojoj je i izgrađena poslijeratna demokratska Europa čiji smo punopravni članovi.

Preuzmi PDF