Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoGrad i okolica

Završeno 9. pokladno jahanje u Bodovaljcima

Preko 40 jahačica i jahača , u organizaciji udruge “Pokladno jahanje Bodovaljci 1987” prodefiliralo je Bodovaljcima na 9. pokladnom jahanju.

Ovom manifestacijom jahači i jahačice i uzgajivači lipicanaca,hladnokrvanjaka i posavaca iz cijele Brodsko posavske županije prikazuju svu raskoš naše Slavonije, njegujući tradiciju naših pradjedova.

Pokladno jahanje, korijene vuče još iz vremena Vojne krajine, kada su graničari na Savi čuvali granicu od Turaka te odlazili u obližnja sela kako bi ih seljani darivali u znak zahvalnosti.

U ime domaćina nazočnima se obratio načelnik Općine Vrbje Igor Jurišić koji je istakao zadovoljstvo na okupljanju jahača i jahačica u očuvanju tradicijskih i kulturnih vrijednosti našega kraja i općine Vrbje.

Saborskom zastupniku Davoru Vlaoviću pripala je čast otvoriti 9. pokladno jahanje u Bodovaljcima. U svom obraćanju zahvalio se udrugi Pokladno jahanje iz Bodovaljaca, načelniku Općine Igoru Jurišiću kao i svim bodovljanima i bodovljankama što su unatoč teškim vremenima uspjeli očuvati ovu tradiciju na ponos i diku Općine Vrbje i cijele Slavonije. Uvjeren je da bi jahača i jahačica bilo i više da je više novca i radnih mjesta. Pretpostavlja da će dobar dio tih problema biti riješen novom poljoprivrednom politikom koja se dogovara na razini EU.

Blagoslov svim sudionicima 9. pokladnoj jahanja u Bodovaljcima udjelio je vlč. Roko Ivanović i sam ljubitelj konja i sudionik ove manifestacije.

Jahači su kroz pjesmu obišli četiri punkta na kojima su ih mještani darivali slavonskim delicijama. Nakon završetka službenog dijela, za sve sudionike organizirana je svečana večera u mjesnom Domu uz tamburaški sastav Satir iz Davora i Stanka Šarića

Preuzmi PDF