Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoBranitelji

Pakrački događaji na početku Domovinskog rata se ne zaboravljaju / VELIKA FOTO GALERIJA

Kao i niz prethodnih godina, i danas je 20-tak predstavnika naše UHBDR 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška pošlo put Pakraca gdje smo sudjelovali prigodnim svečanostima kojima je odano poštovanje hrvatskim braniteljima dragovoljcima, ponajviše tadašnjim pripadnicima MUP-a RH koji su stali u obranu grada Pakraca, pakračke okolice i svih njenih žitelja na samom početku velikosrpske agresije potpomognute zločinačkom tzv. JNA koja je već tada otkrila svoje pravo lice, stavljajući se i potpomažući srpsku agresorsku stranu.

Tada su se dogodili pregovori no i prvi oružani sukob, pa neki smatraju kako bi se taj dan 1.ožujak 1991. godine trebao proglasiti početkom Domovinskog obrambenog rata.

Program obilježavanja u organizaciji Grada Pakraca, Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata i Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, u suradnji s Koordinacijom ostalih udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakraca i Lipika, službeno je počeo svetom misom u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, polaganjem vijenaca, a potom i “Mimohodom pobjednika” ulicama grada u kojem su sudjelovali mnogobrojni branitelji, policajci, članovi udruga proistekle iz Domovinskog rata, povijesne postrojbe, te brojni građani Pakraca. Poslije toga održan je program kom prigodom su se prigodnim govorima obratili visoku dužnosnici. Sve je najprije pozdravila gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, a potom i Miroslav Ivančić, predsjednik UHPB Pakraca i Lipika te župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević.

S posebnom pozornošću poslušane su i riječi Danka Bevande sudionika tih ratnih događaja i stopostotnog ratnog vojnog invalida,a onda je govorio počasni građanin Pakraca general Mladen Markač a poslije njega general Tomo Medved ministar hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića. U svojstvu izaslanika predsjednika Zorana Milanovića govorio je general Marijan Mareković, a  dr.Željko Glavić, se skupu obratio u svojstvu izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića. Svakako treba istaći vrlo lijep nastup članova Policijske klape “Sveti Mihovil” koji su vrlo dojmljivo izveli nekoliko domoljbni skladbi. Bili su tu i najviši predstavnici MUP-a RH kojeg je predstavljalo više načelnika PU iz raznih dijelova Hrvatske.

O ovom događaju imati ćete prigodu uskoro slušati u posebnim radijskim emisijama u programu našeg Domoljubnog radija, a sada razgledajte foto-galeriju koju su za vas pripremili Antun Toni Brađašević i Mario Strinavić.

Preuzmi PDF