Aktualno:

Održana izvanredna tiskovna konferencija Stožera CZ BPŽ: potvrđen 4 pozitivan pacijent na koronavirus

Prenosimo informacije sa službenog web portala Brodsko-posavske županije.

Slavonski brod, 30. ožujka 2020. Danas s početkom u 10 sati održana je izvanredna tiskovna konferencija Stožera CZ BPŽ  na kojoj je bilo riječi o aktualnoj epidemiološkoj situaciji na području županije. Prema riječima načelnika Stožera CZ BPŽ Stjepana Bošnjakovića treutno je ukupno 4 osobe na podrčju Brodsko-posavske županije pozitivno na koronavirus.  Tijekom vikenda, kazao je Bošnjaković, zamjećeno je okupljanje mlađih osoba na području nogometnih igrališta,  te je poslan naputak lokalnim stožerima o zabrani okupljanja na istim. Sukladno nalogu Nacionalog stožera CZ bit će zatvorena veća mjesta za okupljanje, a tijekom dana bit će zatvorene i „Ljeskove vode” u Općini Bukovlje. Kako je ranije i najavljeno objekt Studentskog doma bit će stavljen u pripremu za karantenski smještaj. Jedno kombi vozilo stavljeno je u pripravnost za odlazak po opremu za zdravstvene ustanove, a tiče se opreme koja je tijekom jučerašnjeg dana stigla iz Kine i stavljena na raspolaganje Ravnateljstvu civilne zaštite RH.

Tijekom jutra, a temeljem dojava, izvršen je nadzor ugostiteljskih objekata u sklopu tvornice „Đuro Đaković”. Svi objekti radili su sukladno propisanih mjera, osim jednog koji je radio izvan propisanog radnog vremena. Izdan je usmeni nalog koji je na snagu stupio odmah i već tijekom današnjeg dana taj objekt prilagodit će se propisanim mjerama i  Odluci Nacionlnog stožera RH o radnom vremenu.

Studentski dom, koji je predviđen kao objekt za karantenski smještaj je ispražnjen i tijekom dana bit će stavljen na popis karantenskih objekata, no još uvijek neće se tražiti njegova mobilizacija, odnosno, za sada ostaje u pričuvi.

Ravnatelj Opće bolnice „Dr. Josip Benčević” dr. Josip Samardžić izvjestio je kako je jučer zaprimljen pacijent pozitivan na koronavirus, te u ovom trenutku na području Brodsko-posavske županije imamo 3 pacijenta pozitivna na koronavirus, kao i tri pacijenta koji su suspektni te se oni nalaze u izolaciji. Za dva pacijenta u izolaciji nalazi su  NEGATIVNI, a za jedan nalaz još se čeka i on će pristići tijekom današnjeg dana. U ovom trenutku 4 pacijenta nalaze se u izolaciji. Po riječima dr. Samardžića stanje u slavonskobrodskoj Bolnici je i dalje redovito. Na Onkološkom odjelu stanje je također redovito kao i na Objedinjenom hitnom prijemu. Aktivnosti su normalizirane i odvijaju se prema planu sukladno datoj situaciji. Pacijent pozitivan na koronavirus je u petom desetljeću života i NIJE  zdravstveni djelatnik. Svi suspektni pacijenti su stabilne kliničke slike. Medicinsko osoblje koje je bilo o u kontaktu s nedavno preminulom, pozitivnom pacijenticom su i dalje u samoizolaciji, a brisevi se uzimaju sukcesivno prema epidemiološkim protokolima.

Dr Ante Cvitković iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo BPŽ,  Izvijestio je kako su sinoć pristigli pozitivni nalazi na koronavirus za jednog pacijenta, a radi se o osobi između 45 i 50 godina života. Prema epidemiološkim podacima nije boravio izvan Republike Hrvatske, a njegovi kontakti stavljeni su u samoizolaciju. Za one  za koje se to procijeni da trebaju –bit će uzeti brisevi. Do sada je na razini Brodsko-posavske županije urađeno 220 briseva, oko 440 osoba je izašlo iz samoizolacije. Prema podacima Zavoda 800- 900 osoba je još uvijek u samoizolaciji. Dr. Cvitković dodao je kako se na razini Republike Hrvatske ustrojava digitalna platforma gdje će biti uvezani svi podatci MUP-a, liječnika obiteljske medicine i samog Zavoda. Što se tiče kontakata oboljele osobe, trenutno je njih 85 u samoizolaciji.