Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoBranitelji

Mato Modrić – novogradiška 121. brigada HV je naš ponos

Nakon što smo na novokapelačkom području, za buduće specijalizirane radijske emisije na „Domoljubnom radiju“ snimili razgovore s nekolicinom hrvatskih branitelja poput Darka Marića, Ante Krole, Ivana Perića, Željka Kovačića, Stjepana Rozmana i drugih, potom u Cerniku razgovarali sa Zdravkom Sokićem, Lukom Zec, fra Vjenceslavom Janjićem, Vitomirom Žakićem, nedavno smo na svečanosti 29. obljetnice osnutka 3.satnije, 3. bojne 3. gardijske brigade popričali i sa Marinom Pišonićem, Markom Derežaninom i Draženom Rossijem. Sada je došao red i na druge, poput pukovnika HV u mirovini Mate Modrića predsjednika Udruge ratnih veterana 121. brigade Nova Gradiška.

On je rođen 1954.godine u BiH, te doseljava u RH gdje je diplomirao na Ekonomskom fakultetu, zapošljava se i nastanjuje u Novoj Gradiški, a potom od prvih demokratskih promjena postaje članom HDZ-a te sudjeluje u pripremama prvih obrambenim aktivnosti na području tadašnje Općine Nova Gradiška (na području od Stare Gradiške i Okučana sve do Davora i Nove Kapele). Za svoje sudjelovanje u Domovinskom ratu je dobio brojna odličja a nakon toga u godinama iza rata društveno je aktivan. Pokrenuo je inicijativu podizanja križeva na Vrebinom brdu u spomen na stradavanje Hrvata kroz povijest, a posebno od strane komunističkog režima na Blajburgu nakon Drugog svjetskog rata. Kada je riječ o političkoj orjentaciji, priklonio se više uvjetno rečeno „desno orijentiranim“ opcijama, no iskreno kaže kako u se pomalo zamjerila politika, a kao bivši branitelj razočaran je radom nekih bivših državnih vodstava jer nisu dovoljno brinuli o hrvatskim državni interesima nego se dodvoravali svjetskim moćnicima. Glavnina našeg razgovora odnosila se na lokalne teme i same početke Domovinskog rata na novogradiškom području. Gospodin Modrić nam je ustupio za prikaz i nekolicinu ekskluzivnih fotografija a vrlo su zaniljiva njegova svjedočanstva o tome kako se pokušavalo izbjeći ratne sukobe i kako su izgledali pregovori s neprijateljskom stranom kada je riječ o razmjenama zarobljnenika, ranjenih i poginulih. Posebno je zanimljivo njegovo viđenje nekih vrlo dramatičnih trenutaka na novogradiškom ratištu kojima je osobno svjedočio. Zbog svojeg osebujnog stila komunikacije, pogotovo na sastanicma predstavnika braniteljskih udruga s novogradiškog područja na kojima se razgovaralo o ratnom periodu, Modrić se često puta znao katkada i oštro konfrontirati. U našem intervjuu nikoga se ne proziva ponaosob, već nam je bio cilj dati doprinos vrednovanju istine o Domovinskom ratu a posbno kada je riječ o velikim zaslugama 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška i njenih pripadnika. Katkada se potvđuje i ona teza kako nas više poštuju drugi nego što to činimo mi sami prema sebi i svojim ljudima – to bi mogla možda biti i poanta spomenutog razgovora.

Budite uz „Domoljubni radio“ jer uskoro na web portalu kreću rubrike „Nevidljive rane rata“ i „U fokusu Domoljubnog“ koje vas sigurno neće ostaviti ravnodušnima.

Preuzmi PDF