Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoBranitelji

Borili se u ratu – pomažu u miru

Marko Derežanin, umirovljeni bojnik i član Predsjedništva UVTGB „Kune“ ogr NG dostavio nam je podatke o humanitarnoj akciji koju su nedavno proveli hrvatski branitelji s novogradiškog područja.

U okviru obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije, 16. rujna 2020. godine, Udruga veterana 3. gardijske brigade „Kune“ ogranak Nova Gradiška (UVTGB „Kune“ ogr. NG), pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja te Brodsko-posavske županije i Općine Stara Gradiška, obilježila je 29. obljetnicu teških borbi i stradavanja pripadnika 1. gardijske brigade „Tigrovi“ u naselju Novi Varoš.

Obilježavanje je zbog pridržavanja epidemioloških mjera održano u cijelosti na otvorenom prostoru pa stoga i znatno skromnije nego prijašnjih godina.

Okupljanje članova braniteljskih udruga i uzvanika bilo je u središtu Stare Gradiške, gdje je upriličeno polaganje vijenaca, odavanje počasti te prigodna molitva za sve poginule, smrtno stradale i nestale hrvatske branitelje, a potom i kratki osvrt na te teške, ali ponosne ratne dane. Uslijedilo je i kratko obraćanje domaćina i najviših uzvanika, a potom i zajedničko fotografiranje.

Nakon toga su uz križ i spomen-ploče zapaljeni lampioni poginulim hrvatskim braniteljima i u središtu naselja Novi Varoš, gdje se uistinu i vodila glavnina borbi polovinom rujna 1991. godine na ovom našem Zapadno-slavonskom bojištu.

Domjenak i druženje je održano također na otvorenom prostoru u dvorištu i pod sjenicom Doma hrvatskih branitelja u Novoj Gradiški.

Za vrijeme druženja uručeni su i preuzeti humanitarni paketi pomoći za 15 hrvatskih branitelja i/ili članova njihovih obitelji slabijeg imovinskog stanja, a u sklopu projekta Ministarstva hrvatskih branitelja pod nazivom „Borili smo se u ratu – pomažemo u miru“. Deset paketa s kućnim, prehrambenim i higijenskim artiklima uručeno je članovima naše UVTGB „Kune“ ogr. NG, a pet paketa je uručeno članovima Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. br/pk Nova Gradiška. Na taj način je naša UVTGB „Kune“ ogr. NG pokazala i u miru zajedništvo koje smo tijekom Domovinskog rata imali s pripadnicima novogradiške 121. brigade/pukovnije naše pobjedničke Hrvatske vojske.

Hvala Ministarstvu hrvatskih branitelja što su osigurali navedene humanitarne pakete, ali i predsjedniku Udruge veterana 3. gbr „Kune“ središnjica Osijek, umirovljenom satniku Tihomiru Kmetu, što je omogućio da humanitarni paketi pomoći dođu i do hrvatskih branitelja na našem novogradiškom području. S ovim smo još jednom svima pokazali zajedništvo nas bivših pripadnika legendarne i herojske 3. gardijske brigade „Kune“ ZNG RH, a koji sada djelujemo kao veterani naše Udruge veterana 3. gardijske brigade „Kune“ sa središnjicom u Osijeku i ograncima u Baranji, Vinkovcima, Đakovu, Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški.

Preuzmi PDF