Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoBranitelji

Nastavlja se potraga za nestalim braniteljima

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, Uprave za zatočene i nestale, 15. travnja 2021. na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu provedena je završna identifikacija posmrtnih ostataka hrvatskog branitelja Tomislava Milića (1962.), nestalog tijekom Domovinskog rata 1991. godine i ekshumiranog iz pojedinačne grobnice u Bogdanovcima pokraj Vukovara. Prenosimo sa službenog web portala

Tomislav Milić pripadnik je 204. vukovarske brigade, u obranu Vukovara uključio se u svibnju 1991. godine kao pričuvni pripadnik hrvatskih obrambenih postrojbi. U obrani Vukovara sudjelovao je do njegove okupacije, a nestao je tijekom proboja na području Bogdanovaca u dobi od 29 godina.

Uz članove obitelji poginulog hrvatskog branitelja, identifikaciji su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih u nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir te predstojnik Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku prof. dr. sc. Milovan Kubat.

Izražavajući sućut obitelji, ministar Medved izrazio je zadovoljstvo konačnim rješenjem ovog slučaja te istaknuo posvećenost i upornost nadležnih tijela Republike Hrvatske predvođenih Ministarstvom hrvatskih branitelja u rješavanju ovog prioritetnog humanitarnog pitanja, usprkos svim izazovima.

„Nećemo stati ni posustati u potrazi za nestalima sve dok ne pronađemo i posljednju osobu s još uvijek predugog popisa osoba za kojima Republika Hrvatska traga od Domovinskog rata,“, poručio je ministar Medved tom prilikom. Istaknuo je kako se značajnim ulaganjima u modernizaciju i opremu DNA laboratorija nastoji unaprijediti proces identifikacije te je ujedno najavio nove identifikacije do kraja ovog mjeseca.

Identifikacija je provedena sukladno svim epidemiološkim mjerama kako bi se minimalizirala mogućnost rizika od zaraze, a obitelji omogućila dostojna sahrana stradalog člana obitelji.

Ministarstvo hrvatskih branitelja, kao i u dosadašnjim slučajevima, organizirat će pogrebnu skrb te će cjelovitu dokumentaciju dostaviti nadležnim istražnim i pravosudnim tijelima za potrebe poduzimanja radnji iz njihove nadležnosti.

Nakon ove identifikacije, u Evidenciji osoba nestalih u Domovinskom ratu njih je 1467, kao i 401 zahtjev za traženje posmrtnih ostataka smrtno stradalih osoba za koje nije poznato mjesto ukopa, što ukupno čini još 1868 neriješenih sudbina osoba iz Domovinskog rata.

Preuzmi PDF