Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoNekategorizirano

Novouređen DNA laboratorij

Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskoga fakulteta u Zagrebu 12. svibnja 2021. otvoren je  DNA laboratorij, za čije je proširenje i opremanje Vlada Republike Hrvatske osigurala sredstva u iznosu od 5 milijuna kuna. Prenosimo vijest sa službenih stranica Ministarstva hrvatskih branitelja

Novouređeni DNA laboratorij obišli su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, državni tajnici u Ministarstvu Darko Nekić i dr. sc. Špiro Janović i ravnteljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri te predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir. S njima su bili i predstavnici Medicinskog fakulteta dekan prof. dr. sc. Marijan Klarica i budući dekan prof. dr. sc. Slavko Orešković te predstojnik Zavoda prof. dr. sc. Milovan Kubat.

„Identifikacija posmrtnih ostataka žrtava ima ključnu ulogu u procesu traženja osoba nestalih u Domovinskom ratu, a Republika Hrvatska bila je predvodnica u identifikaciji posmrtnih ostataka žrtava metodom analize DNA,“ rekao je ministar Medved, podsjetivši kako se metoda analize DNA primjenjuje još od 1994. godine.

Iako je u Republici Hrvatskoj visoka učinkovitost ovoga procesa, činjenica je kako su dosada ekshumirani posmrtni ostaci ukupno 5201 osobe od čega su identificirane 4307 osoba dok su još uvijek neidentificirani posmrtni ostaci 894 osobe (17 %).

„U našem mandatu ekshumiran je 141 posmrtni ostatak, a identificirano 180 osoba. Radi napretka u njihovoj identifikaciji, kao i identifikaciji novoekshumiranih posmrtnih ostataka, Vlada je krajem 2019. donijela Odluku kojom je s iznosom od 5 milijuna kuna podržano financiranje nabave kapitalne opreme za identifikaciju posmrtnih ostataka i uređenje prostora za ovaj DNA laboratorij,“ kazao je ministar, naglasivši kako će nabavljena oprema i uređenje laboratorija omogućiti prevladavanje najvećih izazova u identifikaciji posmrtnih ostataka metodom analize DNA.

Ministar Medved istaknuo je kako su u rješavanju sudbine osoba nestalih u Domovinskom ratu u ovom mandatu učinjeni značajni iskoraci i u svim drugim područjima: donesen je Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu, uređena je suradnja s BiH i Crnom Gorom, kao i međunarodna suradnja, te je unaprijeđena metodologija provedbe terenskih aktivnosti. Ministar je na kraju poručio „šaljem snažnu poruku obiteljima koje toliko dugo iščekuju sudbinu svojih najmilijih da je ovo snažan iskorak u tom pogledu”. Više na LINKU

Preuzmi PDF