Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoBranitelji

30. obljetnica osnutka specijalnih postrojbi HV-a

U Delnicama je obilježena 30. obljetnica osnutka specijalnih postrojbi Hrvatske vojske i Dan Zapovjedništva specijalnih snaga | Foto. MORH/ M. Čobanović

Dodjelom promaknuća i poticajnih mjera te pokaznom vježbom urbanih operacija pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga u vojarni „Stožerni brigadir Ante Šaškor“ u Delnicama je u utorak, 18. svibnja 2021. godine obilježena 30. obljetnica osnutka specijalnih postrojbi Hrvatske vojske i Dan Zapovjedništva specijalnih snaga.

Uz pripadnike Zapovjedništva specijalnih snaga na čelu sa zapovjednikom brigadnim generalom Pericom Turalijom, svečanom obilježavanju nazočili su i izaslanik ministra obrane RH i glavni inspektor obrane general-pukovnik Drago Matanović, predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović, predstavnici Udruga specijalnih postrojbi, predstavnici lokalne vlasti i drugi.

Tom prigodom položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen na poginule i nestale pripadnike specijalnih postrojbi Hrvatske vojske.

Izaslanik ministra obrane RH i glavni inspektor obrane general-pukovnik Drago Matanović istaknuo je kako mu je posebna čast biti danas u Delnicama, čestitati 30. obljetnicu i prisjetiti se ratnog puta specijalnih postrojbi koje su branile domovinu, a posebno svih poginulih suboraca koji su dali živote za današnju slobodu i demokraciju. Također, pohvalio je pripadnike specijalnih snaga istaknuvši specifičnost specijalnih postrojbi koje su najelitniji dio Hrvatske vojske. Poručivši kako je Ministarstvo obrane danas maksimalno usmjereno na modernizaciju i opremanje te stvaranje boljih uvjeta za život i rad hrvatskim vojnicima, general Matanović je istaknuo da su upravo hrvatski vojnici garancija sigurnosti i opstojnosti Hrvatske države i najvrjedniji resurs koji Hrvatska ima.

Zapovjednik ZSS-a general Turalija rekao je u ovoj prigodi: „Naši korijeni sežu u 1991. godinu, tijekom Domovinskog rata, gdje su pripadnici specijalnih snaga dokazali da su sposobni i odgovorni izvršavati sve svoje zadaće. Nama je cilj bio svih ovih godina, sva njihova iskustva i znanja prenijeti na nove naraštaje, i to uspješno radimo već više od 25 godina. Ono čime se definitivno možemo ponositi, to su mladi ljudi, mladi kadrovi koji su sposobni izvršiti svaku zadaću koja se postavi pred njih“.

General Turalija također je istaknuo da je Zapovjedništvo specijalnih snaga danas prepoznato kao poželjan međunarodni partner, a iznad svega kao potencijalni suradnik u izvršenju zadaća u punom spektru specijalnih operacija.

Predsjednik Milanović čestitao je pripadnicima specijalnih snaga obljetnicu i poželio im puno uspjeha u daljnjem radu i djelovanju.

Nakon pokazne vježbe urbanih operacija, jedan od sudionika, pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga pojasnio je kako se postaje pripadnik specijalnih snaga, istaknuvši da je put dug i da zahtjeva dosta odricanja, a započinje uspješno završenom šestomjesečnom temeljnom obukom za specijalna djelovanja odnosno komando obukom, nakon koje slijede višegodišnje dodatne obuke i edukacije. „Prošli smo dosta dug i izazovan put da postanemo NATO specijalna postrojba po svim kriterijima, ali današnji pripadnici, stvarno mogu s ponosom reći, stoje rame uz rame sa mnogo poznatijim postrojbama i smatramo ih ravnopravnima“.

Objava U Delnicama svečano obilježena 30. obljetnica osnutka specijalnih postrojbi HV-a pojavila se prvi puta na MORH

Preuzmi PDF