Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoBranitelji

Dostojanstveno obilježena 27. obljetnica VRO BLJESAK

Tijekom današnjeg dana u Okučanima je svečano obilježana 27. obljetnica VRO BLJESAK. Njome je oslobođen do tada privremeno okupiran dio zapadnog dijela Slavonije od strane srbočetničkih paravojski.

Danas je u Okučanima bio cijeli državni vrh Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem, premijerom Andrejem Plenkovićem te predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Androkovićem. Bili su tu i najviši vojni dužnosnici te mnogi ratni zapovjednici koji su tijekom Domovinskog rata dali ogromn doprinos u obrani oslobađaju hrvatskog teritorija. Upriličena je svečana komemoracija koja je kao i prethodnih godina izravno prenošena u programu HRTV.

U momentu odavanja počasti poginulim hrvatsim braniteljima u VRO Bljesak, Okučane su preletjela dva hrvatska borbena zrkoplova. Upriličen je prigodan program, služena sveta misa, upriličena izložba vojne opreme te sportske igre veterana Domovinskog rata. Svoj doprinos su dali i maratonci i biciklisti, motociklisti, te brojni drugi.

Udruge proistekle iz Domovinskog rata sa našeg novogradiškog područja među kojima i naša Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška predvođena predsjednikom Damirom Matoševićem. UHBDR121 b.p.NG je poput ostalih položila vijenac i zapalila lapione pored spomen obilježja ” Kristalne kocke vedrine” a bili su tu i predstavnici Koordinacije braniteljskih udruga BPŽ predvođeni predsjednikom Brankom Cindrićem.

U svojim posebnim izjavama i predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković te predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković posebno su istakli značaj očuvanja spomena na VRO Bljesak za sve buduće generacije, kako bi se istakla činjenica kako je Hrvatska pobjedila u Domovinskom ratu te kako su najveću žrtvu u borbi za slobodu dali poginuli i ranjeni hrvatski branitelji i drugi pripadnici Hrvatskih oružanih snaga.

Danas smo snimili više intervjua sa zapovjednicima i sudionicima HV koji su sudjelovali u VRO BLJESAK, a tu je i šira cjelovita tonska reportaža. To će biti emitirano u posebnim radijskim emisijama u programu Domoljubnog radija u ciklusu pod nazivom “Povijesno vjerodostojno vrednovanje Domovinskog rata” uz potporu Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija Agencije za elektorničke medije RH.

Antun Brađašević

Preuzmi PDF