Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoDomoljublje

In memoriam Gojko Šušak (1945. – 1998.)

Umro je 3. svibnja 1998. u Zagrebu, a pokopan 7. svibnja na zagrebačkom groblju Mirogoj u Aleji hrvatskih branitelja. Na njegovom pokopu William Perry rekao je kako je Šušak „za Hrvatsku bio presudan u uspostavi slobode, a za Sjedinjene Države za uspostavu mira i stabilnosti na ovom prostoru“

Ratni ministar obrane Gojko Šušak preminuo je 3. svibnja 1998. u Zagrebu. Nakon prvih slobodnih i demokratskih izbora, 30. svibnja 1990. postao je ministar u Vladi Republike Hrvatske. Kako je uspješno izvršio zadatak u povezivanju domovine s iseljenom hrvatskom dijasporom, početkom ožujka 1991. odlazi u Ministarstvo obrane prvo kao zamjenik ministra, a od 18. rujna 1991. pa sve do prerane smrti bio je ministar obrane.

Iznimne zasluge Gojko Šušak ostvario je u uspostavljanju partnerskih odnosa s SAD-om te reorganizaciji i ustrojstvu Hrvatske vojske, što će se pokazati u svim pobjedonosnim akcijama za oslobađanje okupirane Hrvatske.  Njegove riječi koje je uputio prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu nakon završetka operacije Oluja – Gospodine predsjedniče, zadatak je izvršen! – postale su simbol za pobjedničke operacije tijekom Domovinskog rata.

Umro je 3. svibnja 1998. u Zagrebu, a pokopan 7. svibnja na zagrebačkom groblju Mirogoj u Aleji hrvatskih branitelja. Na njegovom pokopu William Perry rekao je kako je Šušak „za Hrvatsku bio presudan u uspostavi slobode, a za Sjedinjene Države za uspostavu mira i stabilnosti na ovom prostoru“.

Zbog iznimnog doprinosa u stvaranju samostalne Republike Hrvatske i Oružanih snaga višestruko je odlikovan: Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskom, Redom Ante Starčevića, Redom Stjepana Radića, Redom Hrvatskog trolista i Spomenicom Domovinskog rata. Posmrtno je promaknut u čin stožernog generala Hrvatske vojske.

Neka mu je vječna slava i hvala!

Izvor: tekst i fotografija: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Preuzmi PDF