Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoDomoljublje

UHBDR121.b.p.NG na odavanju spomena žrtvama komunističkih zločina na Jazovki

40-tak članova naše Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška, jučer, u srijedu 22. lipnja na Dan antifašističke borbe, pošlo je na tradicionalno hodočašće u spomen na ubijene na Jazovki. Članovi spomenute udruge, kako potvrđuje predsjednik Damir Matošević, već deset godina na ovakav način odaju počast nevinim hrvatskim žrtvama Jazovke.

Masovna grobnica Jazovka je jama koja se nalazi u šumi pokraj naselja Sošice na Žumberku u Republici Hrvatskoj. Obzirom na ratni zločin koji se u njoj dogodio, zaštićeno je kulturno dobro. Jama se sastoji od ulaznog dijela nalik bunaru dubokog oko 34 m, na čijem se dnu nalazi izduženi kosi dio dugačak oko 15 m. 2020. godine su iz jame ekshumirani ostatci 814 žrtava koje su ondje ubili partizani nakon zauzimanja Krašića u siječnju 1943. godine, te potom vojnici Jugoslavenske armije u svibnju i lipnju 1945. godine. Jazovka je poznata kao mjesto masovnog ubojstva Hrvata tijekom i nakon završetka Drugog svjetskog rata od strane partizana. Žrtve su bile uglavnom ranjenici, medicinsko osoblje i časne sestre koje su pripadnici Jugoslavenske armije prisilno odveli iz zagrebačkih bolnica 1945. godine.

Ove godine na Jazovki je u koloni sjećanja sudjelovalo najmanje oko tisuću osoba iz svih krajeva Hrvatske, a kao i prethodnih godina služena je misa te održana komemoracija uz polaganje vijenaca.

Po povratku sa Jazovke, obišli smo Krašić, mjesto koje je posebno poznato po blagopokojnog kardinala Alojzija Stepinca.

Posebno se zahvaljujemo fra Ivi Brezoviću župniku iz Gornjih Bogićevaca što je išao s nama i predvodio zajedničke molitve, kako na početku našeg putovanja tako i na Jazovki i u Krašiću. Uvijek ste nam dobrodošao i drag gost fra Ivo.

Antun Brađašević

Preuzmi PDF