Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoDomoljublje

Dan općine Vrbje

Polaganjem vijenaca, služenjem svečanog misnog slavlja u čast Sv. Roka, zaštitnika župe započelo je obilježavanje Dana općine Vrbje i blagdan svetog Roka. Nakon euharijstijskog slavlja održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, a tom prigodom nazočnima su se obratili Milan Brkanac, predsjednik Općinskog vijeća, Igor Jurišić, načelnik općine, te Pavo Klarić, načelnik općine Gornji Bogićevci istaknuvši kako zajedništvo i sinergija svih čimbenika od općine, Županije, Vlade RH i fondova EU-e vodi razvoju i boljitku života svih mještana općine Vrbje. Svojom nazočnošću događaj je uveličao i župan Danijel Marušić i nekolicina uglednika.

Načelnik Općine Vrbje Igor Jurišić je u izjavi za medije ovom prigodom rekao uz ostalo: „Prošlu godinu ćemo pamtiti po korona krizi, no naši ljudi su naviknuti na krize i težak život. Najviše nas od svega pogađa demografska kriza. Kroz socijalni dio proračuna općina Vrbje ima nekoliko mjera kojima pokušava ublažiti ove negativne trendove. To su  isplate porodiljnih naknada, sufinanciranja cijene vrtića s iznosom od tisuću kuna po roditelju i djetetu, pomoć mladim obiteljima pri kupnji prve nekretnine, osnovnoškolcima u nabavi radnih bilježnica i materijala, kao i pomoć poljoprivrednicima pri registraciji traktora.Tu je i projekt Zaželi kojim, uz Vladu RH, nastojimo pomoći kako teško zapošljivim ženama i sve većem broju starog i nemoćnog stanovništva. Kada je riječ o ulaganjima ona se, prije svega odnose na razvoj infrastrukture, poput projekta uvođenja LED rasvjete u naselju Bodovaljci, što smo uspjeli uz osiguranu potporu Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, izgradnju pješačkih staza uz pomoć sredstava iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice, koje su, u ovom naselju, u završnoj fazi, a ove je godine uređen i u funkciju stavljen i Društveni centar Bodovaljci, kroz model javno-civilnog partnerstva. Provodimo i nekoliko uspješnih projekata, surađujemo s Udrugom studio B i uređujemo centar za mlade u vrijednosti 300.000 kuna.“

Župan Danijel Marušić je čestitao žiteljima Dan općine i blagdan svetog Roka, pohvalio rad općinske uprave, ali se i osvrnuo na temu ukidanja općina: „Ovo je sve aktualnija tema koja se, moram to napomenuti, ne odnosi na ukidanje postojećih općina, nego predstavlja prijedlog od kojeg bi koristi imale brojne male općine jer bi im to omogućilo da dijele određene poslove, poput recimo komunalnih redara, računovodstva i tako uštede troškove za koje je moguće i povući određena europska sredstva. Općina Vrbje tako je nešto već provodi,  što je za svaku pohvalu baš kao i brojni realizirani projekti koji svakodnevno podižu standard življenja u ovom dijelu Slavonije“ – rekao je župan Marušić.

I ovom događaju bili su nazočni predstavnici UHBDR121.b.p.NG predvođeni predsjednikom Damirom Matoševićem.

Antun Brađašević

Preuzmi PDF