Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoGospodarstvo

Održana završna konferencija projekta „Zaželi – 10 za 60, UP.02.1.1.13.0415“

U petak, 14. listopada, u Cerniku je održana završna konferencija projekta „Zaželi –10 za 60“. Na konferenciji su bili nazočni_e korisnice projekta, predstavnici Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. Brigade – pukovnije Nova Gradiška kao nositelja projekta, predstavnici partnerskih institucija, različitih organizacija civilnog društva, te medija. Prisutne je, u ime nositelja projekta, pozdravio predsjednik Udruge Damir Matošević, i voditeljica projekta Lidija Brađašević.

Predsjednik Udruge čestitao je našim korisnicama na izvrsno obavljenom poslu i izrazio zahvalnost što su besprijekorno odradile kako svoje radne zadatke, tako i program osposobljavanja. Također, zahvalio je cijelom projektnom timu na uloženom trudu i istaknuo kako je UHBDR 121. B-P NG jedina braniteljska udruga na našem terenu koja se prihvatila izrade i provedbe projekta unutar ovog hvalevrijednog programa, kako bi potakla socijalnu uključenost i naših branitelja koji su počesto isključeni iz društva, uslijed svoje dobi i zdravstvenih teškoća. Također je izrazio nadu u nastavak provedbe ovog projekta. Nakon uvodnih riječi rezultate projekta je predstavila vanjska koordinatorica Nikolina Jureković.

Projekt je sufinancirala Europska unija kroz iz Europskog socijalnog fonda Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. Odobren je kroz Otvoreni javni poziv „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II”. Trajanje projekta je 16 mjeseci,a  provedba je započela 23. lipnja 2021.

Ukupna vrijednost ovog projekta je 928.650,00 kuna sa stopostotnim sufinanciranjem Europske unije. Cilj projekta bio je osnažiti i povećati samostalnost i financijsku neovisnost 10 nezaposlenih žena, pripadnica ciljne skupine kroz pružanje edukacije i zapošljavanje na pružanju socijalne usluge pomoći u kući za 60 najpotrebitijih krajnjih korisnika. Projekt je pozitivno utjecao na sprječavanje institucionalizacije starijih osoba te doprinijeo povećanju kvalitete života krajnjih korisnika. Uslugom pomoći u kući obuhvaćeno je ukupno 66 krajnjih korisnika i korisnica, od čega 46 ženskih i 20 muških osoba, a 6 obuhvaćenih krajnjih korisnika bili su osobe sa statusom HRVI, i to s područja nekoliko JLS-ova: Grad Nova Gradiška, općine Davor, Dragalić, Rešetari i Vrbje. Dvije pripadnice ciljne skupine već su pronašle novi posao, čime su ostale na tržištu rada nakon izlaska iz projekta!

Drugi element ovog projekta bio je obrazovanje pripadnica ciljne skupine tako da je nakon završetka 12 mjeseci rada 10 nezaposlenih žena, pripadnica ciljne skupine, prošlo odgovarajući program osposobljavanja, od čega njih 6 program osposobljavanja za gerontodomaćicu, a njih 4 za slastičarku. Na završnoj konferenciji korisnicama su svečano uručena uvjerenja o osposobljavanju.

Projektom smo obuhvatili jednu od teže zapošljivih ciljnih skupina – žene u ruralnom području, te udovice i djecu poginulih branitelja i supruge branitelja, sukladno ostalim uvjetima pripadnosti ciljnoj skupini, te im time omogućili stjecanje novih znanja, vještina i radnog iskustva, sve kako bi doprinijeli povećanju kvalitete njihova života i cjelokupnom razvoju lokalne zajednice!

Posebno smo ponosni na činjenicu da se svih 90 krajnjih korisnika_ica želi ponovo uključiti u projekt kad i ako to bude bilo moguće!

UHBDR121.b.p.NG

Preuzmi PDF