Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoBraniteljiDomoljublje

Obilježena 31. obljetnica akcije ŠAGOVINA 91

Prigodnim sadržajima tijekom jučerašnjeg dana u Šagovini Cerničkoj obilježena je 31. obljetnica vojne akcije Hrvatske vojske “Šagovina ’91.” koja se zbila na današnji dan 19. prosinca 1991. godine. Nositelji svečanosti bili su Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata BPŽ te Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška, a pokrovitelji su bili Općina Cernik i Brodsko-posavska županija.

Svečanost obilježavanja započela je svetom misom za sve poginule u ovoj akciji kao i sve poginule u Domovinskom ratu. Poginulim hrvatskim braniteljima na svim bojištima u RH, počast je odana polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća, molitvom i minutom šutnje. Vijence su položili predstavnici brojnih stradalničkih i braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata s novogradiškog i zagrebačkog područja, izazlanstva Vlade RH  i Hrvatskog sabora, te Ministarstava hrvatskih branitelja i MUP-a RH. Svečanosti je bio nazočano i 50-tak učenika OŠ Žitnjak iz Zagreba a doveli su ih članovi nekadašnje ratne grupe SVILENI te Marko Rašić ratni zapovjednik Samostalnog izviđačkog voda, jedne od postrojbi koje su sudjelovali u ovoj ratnoj operaciji.  Skup su pozdravili u ime organizatora svačenosti načelnik Općine Cernik Vitomir Žakić, u ime gostiju iz Zagreba Marko Rašić a potom i izaslanik ministra hrvatskih branitelja generala Tome Medveda, general Ivan Obrovac, te izaslanik Vlade RH i Hrvatskog saora župan Danijel Marušić, U prigodnom dostojanstvenom komemorativnom programu sudjelovali su i učenici OŠ Matija Gubec iz Cernika te OŠ Žitnjak iz Zagreba.

Oslobađanjem Mašićke Šagovine tijekom Domovinskog rat tada je uništeno jako četničko uporište u kojem su bile stacionirane snage raznih paravojski koje su na područje privremeno okupiranog hrvatskog teritorija stigle iz Srbije. Svakodnevno su s tog područja granatirali grad Novu Gradišku i šire novogradiško područje gdje su se nalazile hrvatske obrambene snage. Oslobađanjem Mašićke Šagovine Hrvatska vojska otvorila je put prema Trnavi i Širincima radi daljnjeg napredovanja prema Okučanima. Plan akcije dugo je pripreman kako bi se postigao stopostotni uspjeh. Za izvođenje akcije predviđene su Samostalna borbena satnija u svom punom sastavu sa oko stotinu vojnika, jedna mješovita satnija od 150 dobrovoljaca 2.bojne, specijalna grupa od 13 vojnika iz Zagreba pod nazivom „Svileni“ te stotinjak dobrovoljaca 2. i 4. satnije 3. bojne 121. brigade. U akciji „Šagovina“ četnici su pretrpjeli velike gubitke. Imali su oko stotinu poginulih. Hrvatska vojska uspješno je okončala započetu akciju. Zloglasno četničko uporište je zauzeto i razbijeno. Radost pobjede pomutili su gubitci u ljudstvu. Ni u jednoj ofenzivnoj akciji koju je poduzela 121. brigada prije, a ni poslije, nije bilo toliko smrtno stradalih. Pognulo je 11 njenih pripadnika, a više desetaka je ranjeno. U akciji su poginula i 4 pripadnika specijalne grupe „Svileni“ iz Zagreba.

Antun Brađašević

Preuzmi PDF