Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

Nekategorizirano

4/7 Hrvatske toplice – voda koja liječi – kultura i baština hrvatskih toplica TOPLICE LIPIK

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Lipik – ustanova je iza koja se nalaze jedne od najljepših toplica sjeverozapadnog dijela lijepe naše. Lipik – mali grad na sjeverozapadu Slavonije stoljećima je poznato turističko i lječilišno središte. Bogatstvo geotermalnih izvora vode na tom području i pitoma ljepota kraja bili su dovoljni da Austrougarska Monarhija, točnije carica Marija Terezija, jedina žena koja je vladala Habsburškom Monarhijom, upravo Lipik izabere za svoju ljetnu rezidenciju, u kojoj će i plemstvo Austrougarske Monarhije uživati u ljekovitim kupeljima te opuštati se u krajolicima toga divnog kraja. Stanovnici Lipika ponosni na svoje naslijeđe i bogatstvo prirode velikodušno na tim izvorima zdravlja ugošćuju sve kojima je blagodat geotermalne vode i prirodno okruženje obnavlja snage i pospješuje fizičko zdravlje.

Okružene stoljetnim perivojem, bogatim parkovima, prirodnim izvorima ljekovite termalne vode, Toplice Lipikmjesto su puno blagodati u kojima su uživali još i stari Rimljani. Toplice Lipik imaju višestoljetnu tradiciju u liječenju baziranu na ljekovitim svojstvima vode čiji kemijski sastav ima izvanredna ljekovita svojstva. Spojem prirodnih blagodati, modernih medicinskih dostignuća i stručnog osoblja, u Toplicama Lipik pripremaju se rehabilitacijski programi upravo prilagođenispecifičnim potrebama svakog pojedinca.

Brojni su dokazani zdravstveni učinci lipičke termomineralne vode: od smanjenja bolova kod vratobolje i križobolje, reduciranje bolova kod osteoartritisa i upalnog reumatizma različite naravi, pozitivnog učinka na bolkod neuroloških bolesti i pozitivnog učinka nakon operacija zglobova i kralješnice. Boravak u Lipičkim toplicama pozitivno utječe na povećanje pokretljivosti u zglobovima, a termalna voda utječe i na jačanje mišića, te smanjenje bolne napetostiu mišićima. Utječe i na poboljšanje cirkulacije. Naročito kod oteklina potkoljenica, a djeluje i na smanjenje osjećaja umora te utječe na poboljšanje općega stanja. Prema preporuci liječnika za pozitivne učinke trajanja kupanja u termomineralnoj vodi je do 60 minuta. Kako bi termomineralnu vodu učinili što dostupnijom velikom broju ljudi, bez obzira imaju li liječnićke uputinice i korištenje usluga fizikalne terapije na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ili dolaze u toplice u privatnom aranžmanu, na terapijske vježbe u bazenu po preporuci liječnika, toplice imaju zatvorene bazene za građanstvo, koji su, uz plaćanje ulaznica, dostupni za rekreativno kupanje i relaksaciju širem krugu ljudi.

No i sam boravak u Toplicama Lipik, okruženim stoljetnim perivojem, blagotvorno će djelovati na bilo kakve tegobe.Prema povijesnim izvorima, Lipik je najsjajnije razdoblje doživio između Prvog i Drugog svjetskog rata kada je svrstan u krug najpoznatijih europskih lječilišta, a tvrdi se kako su se od davnina u Lipiku ‘upoznavali ljudi, spajale kulture i uvriježili različiti načini života’. Lipik je uvijek slovio kao rezidencijalno odmaralište za dame i gospodu, ali i mjesto okupljanja svih generacija.

   Ovo turističko i lječilišno središte Slavonije, osim po ljekovitoj vodi i Toplicama, poznato je i po Ergeli lipicanera, izvorskoj vodi i proizvodnji stakla, Lipik je u Domovinskom ratu razrušen do katastrofalnih razmjera. No, danas se užurbano radi na obnavljanju grada i izgradnji novih sadržaja. Osim što jamči ozdravljenje u Toplicama, Lipik i danas najbolje sadržaje pruža kroz turističku ponudu vezanu za prirodne aktivnosti, šetnje kroz neobarokni perivoj i povijesno-tematsku pješačku stazu, aktivni odmor kroz terensko jahanje, pješačenje, adrenalinska uzbuđenja na gotovo 300 kilometara biciklističkih staza, ribolov i lov, te brojne gradske i tematske manifestacije. I zato Lipik i danas nosi epitet zdravstveno-turističkog bisera Požeško slavonske županije, koji doista nudi odmor kakav se treba doživjeti!

Autorica: Snježana Dukić

Preuzmi PDF