Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoBranitelji

Ponosno sjećanje na heroje VRA „Širinci 92“

U utorak 3. siječnja na vrlo dostojanstven način, prigodnim komemorativnim sadržajima svečano je obilježena 31. obljetnica toga događaja. Sve je započelo misom zadušnicom u crkvi sv. Antuna Padovanskog u Smrtiću, a potom su položeni vijenaci kod spomen obilježja u Širincima, zatim kod spomen obilježja u Rešetarima i kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima s područja općine Rešetari te prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Događaj su svojom nazočnošću uveličali brojni nekadašnji hrvatskih branitelji i članovi njihovih obitelji, a posebno ističemo: djecu i roditelje poginulih hrvatskih branitelja, izaslanika Predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i župana Brodsko-posavske županije Danijela Marušića, izaslanika ministra hrvatskih branitelja generala Tome Medveda, generala u mirovini Ivana Obrovca, jednog od nekadašnjih zapovjednika 5. gardijske brigade „Hrvatskih sokolova“ i sudionika akcije, zatim jednog od ratnih zapovjednika 121. brigade HV i također sudionika spomenute vojne akcije brigadira Željka Žgelu, izaslanika Predsjednika RH Zorana Milanovića, generala Sinišu Jurkovića koji je zamjenik zapovjednika GS OS RH te isto nekadašnji sudionik te akcije. Bili su tu i najviši predstavnici PU BPŽ na čelu s Antunom Valićem, te i izaslanik ministra obrane Marija Banožića  gospodin Dalibor Bajči, čelnici općina s novogradiškog područja te izaslanstvo grada Nove Gradiške, te predstavnici gardijskih postrojbi iz Osijeka, Vukovara, Vinkovaca, Đakova, Požege i drugih slavonskih gradova. Bili su tu i brojni predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga s područja BPŽ. Vojno-redarstvena akcija «Širinci 92» koja je izvedena u sklopu uspješne akcije «Orkan ’91» polučila je prvu veliku pobjedu Hrvatske vojske nad okupatorskom JNA neutralizacijom 21. neprijateljskog uporišta na ovom području Slavonije. Hrvatska vojska je 1991. godine riješila problem dalekometnog neprijateljskog topništva koje je iz mjesta Širinci gađalo položaje hrvatskih branitelja na prvoj crti obrane Nove Gradiške. Nažalost u borbenim djelovanjima život su izgubili zapovjednik 2. bojne 121. brigade Ivan Atlagović i još sedam njezinih pripadnika dok su 22 ranjena.

U akciji „Širinci“ poginuli su Davorin Cvitković Daca, Ljubomir Dakić, Tihomir Dautović, Ivan Atlagović, Ivan Vjetrovski, Zdravko Hodak, Vlado Grganić, Mladen Kovačević, Slavko Matošević, Zvonko Novoselac, Antun Rakovski, Dragutin Horvat, Ivan Lukinović, Ivan Matijašević, Zvonko Benić, Josip Džajkić, Josip Grgurević i Vjekoslav Stanišić koji je preminuo nakon ranjavanja.  

„Provedba ove akcije u moralnom smislu bila je tada ogroman poticaj našim vojnicima koji su tih dana vodili teške borbe diljem Slavonije. To je već tada pokazalo kako ćemo zasigurno pobjediti u borbi za slobodu našeg napaćenog naroda“-rekao je uz ostalo general Obrovac. „To su i te godine bili blagdanski dani, no naši branitelji krvarili su ovdje na bojištu i nisu mogli biti sa svojim obiteljima. Njihova ogromna žrtva je ugrađena u temelje naše Hrvatske koja je sad punopravna članica EU. Ne smijemo nikada zaboraviti što su učinili za sve nas.“- istakao je uz ostalo župan Marušić. „Ovdje smo zbog naših poginulih prijatelja i suboraca kojima se uvijek iznova moramo duboko nakloniti. Nismo mi tada pobjedili nekakvu beznačajnu šačicu četnika nego vrhunski opremljene postrojbe tzv. JNA koje su toliko zla posijale. Naša motivacija, srce i ljubav prema Hrvatskoj je bilo neizmjerno. “- rekao je brigadir Žgela.  „Čast je i ponos na današnji dan biti ovdje i odati počast najhrabrijim hrvatskim sinovima. Sve što danas gradimo i ustrojavamo nastaje na tim čvrstim temeljima naše snage i domoljublja. “- istakao je uz ostalo general Jurković.

Autor teksta i fotografija: Antun Brađašević

Preuzmi PDF