Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoGospodarstvo

VELEPOSLANIK SLOVENIJE U REPUBLICI HRVATSKOJ GAŠPER DOVŽAN POSJETIO BRODSKO-POSAVSKU ŽUPANIJU

U posjet Brodsko-posavskoj županiji danas je došao veleposlanik Slovenije u Republici Hrvatskoj g. Gašper Dovžan zajedno s ovlaštenim ministrom i ekonomskim savjetnikom g. Dušanom Pšeničnikom te g. Srečkom Jarcom.

Tehnička škola Slavonski Brod danas je domaćin međunarodne konferencije SkillMe 2023., koja stavlja naglasak na povezivanje industrije i srednjoškolskog obrazovanja te međusobnu razmjenu primjera dobre prakse unutar regije Alpe-Jadran. Fokus je na području strojarstva, mehatronike, automobilske tehnike te prerade i obrade drva. Otvorenju konferencije nazočio je i veleposlanik Slovenije u Republici Hrvatskoj g. Gašper Dovžan.

Nakon otvorenja konferencije SkillMe, veleposlanik Slovenije Gašper Dovžan sastao se sa županom Brodsko-posavske županije dr.sc. Danijelom Marušićem u Uredu župana. U uvodnom dijelu župan Danijel Marušić gostima je poželio dobrodošlicu i istaknuo kako mu je iznimna čast da je gospodin Dovžan u posjeti Brodsko-posavskoj županiji, te da je cilj sastanka uspostava novih kontakata vezanih za daljnje mogućnosti investiranja slovenskih investitora na području Brodsko-posavske županije, a uz sve to i učvršćivanje prijateljskih odnosa Republike Hrvatske i Republike Slovenije kao susjednih država koje imaju dobru suradnju s naglaskom na poslovni i turistički segment.

Glavna tema razgovora bila je kako dvije susjedne države mogu surađivati i funkcionirati u kontekstu novih perspektiva, daljnje povezivanje i suradnja. Župan je predstavio najvažnije projekte Brodsko-posavske županije, kao i sjajne rezultate povlačenja europskih sredstava zahvaljujući kojima su energetski obnovljene osnovne i srednje škole kojima je osnivač Brodsko-posavska županije te bolnice u Novoj Gradišci i Slavonskome Brodu. Razgovor se nastavio i o pozitivnim trendovima u gospodarstvu te o mogućim zajedničkim projektima tzv. prekogranične suradnje.

Veleposlanik Republike Slovenije u RH, Gašper Dovžan je istaknuo kako je Hrvatska važan gospodarski partner Republici Sloveniji, posebno od kad je Hrvatska ušla u Europsku uniju.

Slavonija i Slovenija imaju mnogo poveznica, od povijesnih do današnjih, pa vjerujemo da ćemo u kulturnom, gospodarskom i sportskom smislu imati pregršt manifestacija u narednom razdoblju.

Veleposlanik Dovžan zahavlio je domaćinima na gostoprimstvu izrazivši uvjerenje u nastavak i produbljenje dobrih odnosa naših dviju zemalja, te izrazio nadu kako će se suradnja produbiti i proširiti u gospodarskom području s naglaskom na razmjenu pozitivnih iskustava i znanja.

Zvonimir Penić, dipl. nov.

viši savjetnikspecijalist za odnose s javnošću

Izvor: Brodsko-posavska županija

Preuzmi PDF