Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoGrad i okolica

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković na današnjem obilježavanju Dana Brodsko-posavske županije

Obilježavanje Dana Brodsko-posavske županije započelo je misnim slavljem u Crkvi Gospe Brze Pomoći u Slavonskome Brodu, te odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježjima u Slavonskome Brodu i Novoj Gradiški. Središnja svečanost današnje proslave nastavljena je svečanim programom u prostoru Glazbene škole Slavonski Brod. Prisjećajući se 15. travnja 1993. godine, kada je konstituirana prva Županijska skupština kao predstavničko tijelo županije, Brodsko-posavska županija obilježila je svoj dan. Uz dodjelu nagrada najzaslužnijim pojedincima koji svojim djelovanjem doprinose razvoju Županije, podsjećanje na ratne 90-te, prve lokalne izbore kao i vrijednu godišnjicu osnivačke skupštine, bila je to prigoda i za rekapitulaciju učinjenoga, ali i najavu novih planova s ciljem još boljeg i kvalitetnijeg pozicioniranja ovog dijela Hrvatske kao i promocije njenih brojnih kapaciteta, o čemu su više govorili potpredsjednik Županijske skupštine g. Berislav Balen i župan Brodsko-posavske županije dr.sc. Danijel Marušić. Svečanoj sjednici uz čelne ljude Županije, predstavnike Općina, udruga i institucija, nazočili su i predsjednik Vlade Republike Hrvatske, g. Andrej Plenković, ministrica Marija Vučković i ministar Gordana Grlića Radmana, Izaslanica Hrvatskoga sabora gđa. Ankica Zmaić, zastupnice u Hrvatskom saboru Ljubica Maksimčuk i Marina Opačak Bilić, državna tajnica gđa. Dunje Magaš, ravnatelj SAFU g. Dragan Jelić, predstavnici (visoko) obrazovnih ustanova i vjerskih zajednica, policije, žurnih službi, udruga i institucija, župani i zamjenici župana prijateljskih županija, načelnika i gradonačelnike. Dobre rezultate Brodsko posavske županije i kvalitetnu sinergiju s Vladom i ministarstvima, bez koje nema ni napretka Slavonije u cjelini, pohvalio je i premijer Plenković, podsjećajujući kako je politika ravnomjernog regionalnog razvoja utkana u sve Vladine aktivnosti. U završnom dijelu svečanosti dodijeljena su županijska priznanja i nagrade.

Evo tko su nagrađeni povodom današnjeg Dana Brodsko-posavske županije:

Zlatna plaketa Brodsko-posavske županije

1. Stjepan Lovrić iz Slavonskog Broda – posthumno – za aktivno zalaganje i doprinos u gospodarskom i društvenom razvoju Brodsko-posavske županije, zapažene poslovne rezultate u području financija, posebno bankarstva, osiguranje financijske pomoći gospodarskim subjektima koji su pretrpjeli štete za vrijeme Domovinskog rata i građanima Brodsko-posavske županije u obnovi porušenih i oštećenih stambenih objekata. Nagrada za životno djelo (Zlatni grb Brodsko-posavske županije)

2. Zvonimir Markotić iz Slavonskog Broda – za iskazano zalaganje i doprinos u razvoju obrazovanja na području Brodsko-posavske županije, obnovu i opremanje škola, izgradnju školskih sportskih dvorana, poticanje i promicanje sporta, posebno među mladom populacijom te razvoju lokalne uprave i samouprave na području Županije.

3. Fra Ilija Jerković iz Slavonskog Broda – za iskazano zalaganje i ostvarene rezultate u radu s djecom s teškoćama u razvoju, njihovoj rehabilitaciji i socijalizaciji te uključivanju u predškolske programe, za uspješno organiziranje rada i upravljanje ustanovom „Zlatni cekin” i Dječjim vrtićem „Zlatni cekin” te nesebičnoj skrbi i pruženoj pomoći djeci poginulih hrvatskih branitelja i djeci iz obitelji slabijeg imovnog stanja. Plaketa Brodsko-posavske županije

4. Axereal Croatia d.o.o. Nova Gradiška – za postignute rezultate u kvaliteti proizvodnje sjemena za hrvatske poljoprivrednike i svjetsko tržište, posebno pivarskog i stočnog ječma, pšenice i soje te pozitivno financijsko poslovanje i ostvarene izvozne rezultate.

5. EMPWR d.o.o. Nova Gradiška – za razvoj i uspješnu proizvodnju proteinskih pločica kao dodataka prehrani za sportaše, ostvarene pozitivne financijske rezultate te plasiranje svojih proizvoda na tržište cijelog svijeta.

6. Basch-Mont d.o.o. Slavonski Brod – za uspješne poslovne i financijske rezultate u izradi i montaži industrijskih cjevovoda i metalnih konstrukcija u prehrambenim, kemijskim i petrokemijskim postrojenjima u Hrvatskoj i Europi te povećanje broja uposlenih.

7.  Radio Slavonija d.o.o. Slavonski Brod – za izuzetne rezultate o objektivnom informiranju o političkim, gospodarskim i drugim zbivanjima u Brodsko-posavskoj županiji te 25 godina ustrajnog razvoja programa, proširivanja kadrovske strukture i usavršavanja tehničke podrške. Kovanica od zlata

8. prof. prim.dr.sc. Ante Cvitković, dr.med. iz Slavonskog Broda, za uspješnu i kontinuiranu znanstvenu djelatnost u području epidemiologije i zdravstvene ekologije, uspješno organiziranje i provođenje mjera u prevenciji i dijagnostici bolesti COVID-19 te postignute rezultate na unapređenju zdravstvene zaštite stanovništva.

9. Mato Kaluđer iz Trnjanskih Kuta – za promicanje seoskog turizma, postignute rezultate u podizanju kvalitete uzgoja konja lipicanske pasmine, prijenosu znanja, vještina i ljubavi u uzgoju konja lipicanaca te promoviranju tradicije njihova uzgoja.

10. Igor Ograjšek iz Nove Gradiške – za zapažena sportska postignuća u organiziranju i promociji sporta osoba s invaliditetom, iznimno zalaganje u poticanju i uključivanju u sport i sportske aktivnosti što većeg broj osoba s invaliditetom te ostvarene osobne sportske rezultate u košarci u kolicima.

11. Krešimir Rudec iz Slavonskog Broda – za uspješno dugogodišnje organiziranje rada i poslovanja Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Slavonski Brod, te postignute uspjehe u razvoju poduzetništva na području Brodsko-posavske županije.

12. Silvio Stilinović iz Slavonskog Broda – za zapažena ostvarenja u organiziranju profesionalnih i amaterskih kazališta u regiji, rad s mladima te uspješnu novinarsku karijeru osobito za vrijeme Domovinskog rata.

13. Tomislav Šimić iz Cernika – za uspješno organiziranje rada i poslovanja, poticanje razvoja obrtništva, primjenu suvremenih metoda u proizvodne i uslužne procese što je rezultiralo povećanjem proizvodnje, asortimana i kvalitete proizvoda te kontinuiranim zapošljavanjem novih zaposlenika.

14. Slavko Bilandžija iz Slavonskog Broda – za izniman doprinos, iskazanu hrabrost i aktivno sudjelovanje u obrani i stvaranju Republike Hrvatske i Brodsko-posavske županije.

15. Dinko Bilešić iz Donjih Crnogovaca – za uspješno poslovanje i ostvarene rezultate u području ratarske i stočarske proizvodnje, primjenu novih suvremenih tehnologija u poljoprivredi te promicanje razvoja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

16. Stjepan Vučković iz Prnjavora – za promicanje natjecanja u oranju, edukaciju poljoprivrednika u svezi obrade tla te poboljšanje tehnike obrade tla na svim razinama, (osnovna obrada tla, priprema za sjetvu, njega usjeva, žetva, transport, skladištenje proizvoda).

Pratio i pripremio: Antun Brađašević



Preuzmi PDF