Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoBranitelji

Obilježena obljetnica Akcije „GRADINA 91.“

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata BPŽ, pod pokroviteljstvom Općina Cernik i Brestovac organizira je danas obilježavanje 32. obljetnice Akcije „GRADINA“ i sjećanje na Operaciju „ORKAN 91.“ kada su oslobođena sela Golobrdac, Sinlije i Šnjegavić.

Nositelj organizacije je bila Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška. Okupljanje je bilo jutros u Podvrškom, potom je uslijedio dolazak u Opatovac, a zatim se krenulo automobilima do Šnjegavića na mjesto pogibije hrvatskog branitelja pukovnika Stjepana Meseca.

Nakon toga oko 12 sati u Hrvatskom domu u Podvrškom bila je komemoracija za poginule hrvatske branitelje i prigodan domjenak. U Šnjegaviću je o spomenutoj akciji govorio nekadašnji ratni zapovjednik 121. brigade HV brigadir Josip Mikšić koji je rekao kako su naši hrvatski branitelji u Šnjegaviću zatekli gotovo 90 pripadnika srpskih paravojski, većinom pristiglih iz Srbije, koji su topništvom s te pozicije, uglavnom u večernji satima, dugo gađali sam grad Novu Gradišku, sve dok nije otkrivena njihova pozicija. Zapljenjena je velika količina neprijateljskog oružja i streljiva koje su kasnije dakako koristili hrvatski vojnici.

Kod neprijtelja su pronađeni dokumenti i dnevnici koji svjedoče o tome kako su pripremali napad na obližnja sela Opatovac i Podvrško, no u tome su na vrijeme spriječeni. Komemorativnoj svečanosti u Podvrškom bili su nazočni predstavnici UHBDR121.b.p. NG predvođeni predsjednikom Damirom Matoševićem, čelništvo Općine Cernik na čelu s načelnikom Vitomirom Žakićem, bio je tu i predstavnik Grada Nova Gradiška Vlatko Greiner, a također i predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja iz BPŽ te PU BPŽ, a također i predstavnici zagrebačke 99. brigade HV i ostali gosti, uglavnom iz braniteljske populacije.

O ovom važnom događaju uskoro ćete moći poslušati i posebnu radijsku emisiju u kojoj ćemo emitirati danas snimljenu tonsku reportažu.

Antun Brađašević

Preuzmi PDF