Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoBraniteljiDomoljublje

UHBDR121.b.p.NG danas uveličala svečanost 32. obljetnice VA ŠIRINCI 92

Članovi naše Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška danas su pod vodstvom predsjednika Damira Matoševića, uveličali svečanost obilježavanja 32. obljetnice VA ŠIRINCI 92. O ovom događaju pročitajte tekstualno izvješće, a uskoro ćete moći poslušati i posebnu radijsku emisiju na našem “Domoljubnom radiju”.

Akcija koja je već tada pokazala iznimnu snagu hrvatskih branitelja

U srijedu 3. siječnja prigodnim  sadržajima obilježana je 32. obljetnica vrlo uspješno provedene vojne akcije „Širinici 92“. Najprije je u crkvi sv. Antuna Padovanskog župnik Župe Duha Svetoga Gornji Bogićevci fra Mario Radman, služio svetu misu zadušnicu, a potom se pošlo do spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima povrh mjestu Širinci. Ondje je održana prigodna komemoracija te polaganje vijenaca, a potom je uslijedila i komemoracija kod spomen obilježja u Rešetarima. Ondje su također položeni vijenci i pored spomen biste prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu ispred zgrade općinske uprave.

Događaju je bio nazočan veliki broj gostiju i uzvanika, a posebno ističemo: predstavnike udruga roditelja, djece i udovica poginulih hrvatskih branitelja, predstavnike mnogobrojnih braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja BPŽ, Osječko baranjske i Vukovarsko srijemske županije, ali i visoke vojne i državne izaslanike i predstavnike.

U ime predsjednika i vrhovnog zapovjednika OS RH Zorana Milanovića bio je nazočan zapovjenik gardijske okolopno-mehanizirane brigade i bivši pripadnik 3.GB Kune, brigadir Valentin Skroza, izasalnik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića bio je župan BPŽ Danijel Marušić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda bio je predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata BPŽ brigadir u miru Branko Cindrić koji je bio i neposredni sudionik akcije Širinci 92 u svojstvu zapovjednika oklopne bojne 3. GB Kune. Izaslanik ministra obrane Ivana Anušića bio je voditelj Područnog ureda za poslove obrane Osijek Dalibor Bajči, u ime Ravnateljstva policije bio je načelnik PU PŽ Antun Valić. Bio je tu i ratni zapovjednik 5. gardijske brigade Sokolovi, general bojnik u miru Ivan Kapular, bio je tu i pukovnik u miru Ante Šolić ratni zapovjednik Samostalne interventne satnije 121. brigade koji je također bio izravni sudionik akcije. Iz Uprave za materijalne resurse MORH-a bio je voditelj izrade projekta monografije 5. gardijske brigade i izravni sudionik akcije Širinci 92, brigadir Mijo Kožić, ratni zapovjednik 3. satnije 3. bojne 3. gardijske brigade i također izravni sudionik akcije pukovnik u miru Marin Pišonić, ratni zapovjednik 2. bojne 121. brigade HV pukovnik u miru Marin Vlaović, ratni zapovjenik topništva 121. brigade pukovnik u miru Zlatko Bunjevac, izaslanik gradonačelnika Nove Gradiške Vlatko Greiner, načelnici Općina Cernik i Rešetari Vitomir Žakić i Zlatko Aga i predsjednik Općinskog vijeća Gornjih Bogićevaca Željko Klarić, načelnik PP NG Filip Valentić, načelnik PP Okučani Zrinko Kapetanić, načelnik postaje granične policije Stara Gradiška Miljenko Kovačević, voditeljica Područnog odjela Ministarstva hrvatskih branitelja Slavonski Brod, Ivana Rugle, predstavnici Društva „Naša djeca“ Općine Kanfanar. Skup su na početku komemoracije u Širincima pozdravili: umirovljeni poručnik Darko Radić predsjednik nedavno osnovane Udruge hrvatskih branitelja Općine Rešetari „Domovini vjerni“, i načelnik Zlatko Aga. O samoj vojnoj akciji „Širinci 92“ govorila su tadašnja tri ratna zapovjednika i suinionika tog događaja: Mijo Kožić, Marin Pišonić i Ante Šolić, a na samom kraju kao zadnji govornik skupu se obratio izaslanik predsjednika Vlade RH žuupan Danije Marušić koji je posbno zahvalio organizatorima i svima koji već niz godina obilježavaju ovo sjećanje na tako važan događaj iz Domovinskog rata, rekavši kako s tom istinom o novijoj hrvatskoj povijesti posebno treba upoznati djecu i generaciej mladih koji tek dolaze.

Više o VO „Širinci 92“

Pod zapovjedanjem Operativne grupe „Posavina“ i zapovjednikom generalom Rudijem Stipčićem (koji je bio od osnutka OG do 30.12.1991. godine, kada zapovjedanje preuzima Rozarijo Rozga). Provedene su obrambene i napadne operacije koje su bile pokrenute u akciji Orkan 91. Ova akcija Širinci 92 ne može se gledati izdvojeno nego je to zajednička operacija oslobađanja Mašićke Šagovine, Trnave i na kraju Širinaca. Već u 1991. godini bilo je združeno djelovanje pješaštva, izvidnika, oklopništva, tenkista 108. brigade, topništva 108. i 121. brigade, i drugih postrojbi. U Operaciji Širinci 92. su sudjelovale 1. i 2. bojna 121. brigade HV iz Nove Gradiške. Ta brigada je nastala iz bojne 108. brigade. Tu je bila i Samostalna interventna satnija iz 121. brigade, a veliki doprinos je dala 3. bojna 3. satnije 3. gardijske brigade. S obzirom kako su prve „prave“ hrvatske postrojbe ustrojene u rujnu 1991. godine vidljivo je kako su se hrvatske obrambene i oružane snage jako brzo osposobile za provedbu i akcija oslobađanja hrvatskog teritorija u zapadnom dijelu Slavonije. Prekinuta je uz ostalo vrlo bitna komunikacija neprijateljskih paravojnih postrojbi na relaciji Bobare –Okučani, neprijateljima su nanijeti ogromni gubitci u tehnici i ljudstvu a nažalost poginulo je 17 hrvatskih branitelja u čiju čast je podignuto spomen obilježje gdje im se svake godine odaje počast.

Antun Brađašević

Preuzmi PDF