Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoGospodarstvo

Održana uvodna konferencija projekta  „Zaželi – 10 za 60 II, SF.3.4.11.01.0499“ Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. Brigade  – Pukovnije Nova Gradiška

U četvrtak, 25. travnja 2024., u prostoru Općine Cernik održana je uvodna konferencija projekta „Zaželi – 10 za 60 II, SF.3.4.11.01.0499“. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda Plus, Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027. Odobren je kroz Otvoreni javni poziv „Zaželi – prevencija institucionalizacije”. Ukupna vrijednost projekta je 495.000,00 € sa stopostotnom stopom sufinanciranja iz Europske unije i/ili Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Konferenciji su nazočili_e predsjednik Udruge Damir Matošević, načelnik Općine Cernik Vitomir Žakić i zaposlenice Općine, članice projektnog tima, buduće zaposlenice, predstavnice institucija s kojima Udruga surađuje, te predstavnici lokalnih medija.

Konferenciju je otvorila voditeljica projekta Nikolina Jureković koja je pozdravila sve prisutne, nakon čega je, ispred partnerske organizacije Općine Cernik prisutne pozdravio načelnik Vitomir Žakić koji je izrazio spremnost Općine za razvijanje partnerskog odnosa kako u izradi projektnog prijedloga, tako i u njegovoj provedbi. Sama Općina Cernik ima iskustvo provedbe Zaželi projekata u nekoliko faza ovog Poziva, te će nam stručni djelatnici pružiti podršku kroz razmjenu znanja i iskustava. Zahvalio je Vladi RH što će ovaj put projekti trajati značajno duže, što pruža stabilnost kako zaposlenicama tako i korisnicima, čestitao svim uključenima i poželio uspješan rad.

Ispred Hrvatskog zavoda za socijalni rad – Područnog ureda Nova Gradiška prisutne je pozdravila Luca Šapina koja je naglasila kako obzirom na nepostojanje ustanove za smještaj starijih osoba na širem novogradiškom području projekti kao što je ovaj pružaju prijeko potrebnu potporu i podršku korisnicima u njihovom svakodnevnom životu. Čestitala je na odobrenom projektu, te poželjela uspjeh u radu svima, a naročito budućim zaposlenicama.

U ime nositelja projekta, pozdravni govor održao je predsjednik Udruge Damir Matošević koji je izrazio istaknuo kako je ovo drugo izdanje projekta, kojem se cijelo vodstvo Udruge izrazito veseli, ne samo zbog prilike za zapošljavanje ukupno 11 djelatnica, nego i zbog činjenice da će 60 korisnika i korisnica dobiti prijeko potrebnu uslugu, a među njima velik je broj ratnih stradalnika, hrvatskih branitelja i braniteljica. Riječ je o sve starijoj populaciji kojoj ne samo usluga pomoći u kućanstvu, nego i psihosocijalna podrška zaista puno znače. Predsjednik Matošević je također rekao kako je prethodni projekt proveden odlično, bez korekcija, s izvrsnim odnosima unutar tima te kako očekuje da će i ovo izdanje biti jednako uspješno. Zahvalio je svim uključenima u pripremu projekta, te čestitao budućim zaposlenicama. Na kraju je naglasio da kako smo pokazali međusobnu solidarnost i složnost u ratu, tako smo dužni pokazivati isti osjećaj prema društvu i danas, kad živimo u miru.

Nakon uvodnih riječi program Zaželi, strateški okvir i projekt je predstavila voditeljica Nikolina Jureković.

Opći cilj projekta “Zaželi – 10 za 60 II“ je povećanje socijalne uključenosti i prevencija institucionalizacije starijih osoba i osoba s invaliditetom, s posebnim naglaskom na HRVI, osiguravanjem dugotrajne skrbi. Specifični cilj projekta je pružanje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu za 60 starijih osoba i osoba s invaliditetom, s naglaskom na braniteljsku populaciju i osobe sa statusom HRVI, koju će kroz 33 mjeseca pružati ukupno 10 zaposlenih osoba na području zapadnog dijela Brodsko-posavske županije. Projekt će pozitivno utjecati na smanjivanje rizika od siromaštva ranjivih skupina, pripadnika i pripadnica ciljne skupine, te doprinijeti povećanju kvalitete života korisnika i korisnica.

Projekt će trajati do 11. ožujka 2027. godine, a provedbom će se obuhvatiti grad Nova Gradiška i općina Rešetari. Sve pripremne radnje su obavljene i pružateljice usluge počinju raditi 1. svibnja 2024. godine. Aktivnosti projekta obuhvaćaju zapošljavanje pružateljica usluga za najmanje 6 pripadnika_ica ciljne skupine, nabavu i podjelu paketa kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština, upravljanje projektom i administraciju, praćenje i kontrolu izvršenih usluga, te komunikaciju i vidljivost.

Važno je naglasiti kako je Javni poziv za pripadnike_ice ciljnih skupina trajno otvoren, stoga pozivamo sve potencijalne korisnike i korisnice s područja 10 jedinica lokalne samouprave u novogradiškom okruženju da se slobodno i dalje prijavljuju, kako bi bili uvršteni na listu čekanja.

Projekt će rezultirati podizanjem kvalitete života starijih sugrađana_ki; povećanjem solidarnosti s ranjivim društvenim skupinama ili osobama izloženim riziku od siromaštva; te zaštitom dostojanstva hrvatskih branitelja i članova_ica njihovih obitelji i prepoznavanjem njih kao bitnih sastavnica solidarnog i prosperitetnog društva.

Voditeljica projekta je u završnom dijelu istaknula kako se u dijelu javnosti stvara negativna slika o hrvatskim braniteljima kao populaciji ratnih profitera koji crpe proračun svojim previsokim mirovinama i raznim beneficijama, dok je stvarnost u potpunosti drugačija, i kako je riječ o ljudima koji su ušli u kasnu životnu dob, počesto žive u riziku od siromaštva i na granici siromaštva, često sami i napušteni, te kako im je usluga pomoći i podrške potrebna kao i svim ostalim starijim osobama i osobama s invaliditetom, koja će im kroz ovaj projekt biti pružena, te naglasila kako ćemo se promotivnim aktivnostima u sklopu projekta truditi promijeniti tu sliku u javnosti.

Projektne aktivnosti možete pratiti na mrežnoj, odnosno Facebook stranici projekta.

Preuzmi PDF