Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoDomoljublje

33. obljetnica početka ratnih djelovanja u Gornjim Bogićevcima

Povodom obilježava 33. obljetnice od početka ratnih djelovanja na zapadnom dijelu Brodsko-posavske županije jučer 15.kolovoza 2024.godine su članovi Udruge dragovoljaca Domovinskog rata podružnica Gornji Bogićevci,predstavnici Općina Gornji Bogićevci i Okučani, branitelji iz brojnih udruga pristeklih iz Domovinskog rata iz Nove Gradiške, Okučana, Nove Kapele, Cernika , Požeškog Brestovca i Gornjih Bogićevaca te mještani polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom odali počast poginulim hrvatskim braniteljima.Učinili su to kod spomen obilježja u naseljima Trnava, Smrtić, Kosovac , Dubovac te naTrgu hrvatskih branitelja središtu Gornjih Bogićevaca.

Ovim sadržajima bili su nazočni predstavnici UHBDR121.b.p.NG predvođeni predsjednikom Damirom Matoševićem.

Nakon toga u crkvi Duha Svetoga misu za poginule branitelje iz G.Bogićevaca je služio župnik fra. Mario Radman koji je proslavio i 25 godina svećeništva. Fra. Mario je predvodio i molitvu kod spomen obilježja poginulim braniteljima i mještanima Gornjih Bogićevaca.Na blagdan Velike Gospe,odnosno Svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije prije 33 godine počela su prva ratna djelovanja na zapadnom dijelu BPŽ, iako je napetosti i provokacija bilo puno ranije, ali od tih dana je počela i četverogodišnja kalvarija stanovnika Gornjih Bogićevaca, Okučana, Dragalića i okolnih naselja. Uslijedili su progonstvo i nemilosrdni rat u kojem su četnici do temelja spalili i uništili 19 sela na zapadnom dijelu naše županije. Kroz povijest i u Domovinskom ratu u borbi za Hrvatsku državnost poginulo je 130 mještana Gornjih Bogićevaca. Nakon Bljeska, branitelji i njihove obitelji su se vratili u Bogićevce i počela je obnova i na zgarištima starih, nikle su nove kuće. U Hrvatskom seljačkom domu održan je prigodni program. Predsjednik UDVDR BPŽ i ogranka GB Ante Zdunić je pozdravljajući nazočne naglasio kako su svi branitelji praktički sa stadiona NK „Slobode“ krenuli u obranu ovog kraja s lovačkim puškama i bez adekvatne opreme , naoružanja ili vojne obuke . Nažalost nisu se uspjeli tih prvih dana oduprijeti agresoru koji je bio do zuba naoružan i brojčano jači te je uslijedilo povlačenje prema Novoj Gradiški. Međutim svi od reda su se okupili u postrojbe HV i policije te su nakon četverogodišnjeg progonstva i patnje, gledanja sa Psunja spaljenih domova i uništene infrastrukture uspjeli u „Bljesku“osloboditi svoje domove, obnoviti ih i vratiti se koliko toliko normalnom životu. Nikada nisu zaboravili svoje suborce koji su živote položili na oltar Domovine. Zdunić je napomenuo kako su spomen obilježja poginulim braniteljima davno izgrađena i da ih je načeo „zub vremena“ pa su članovi udruge prije obilježavanja ove obljetnice obnovili sva spomen obilježja iz Domovinskog rata na području općine. U ime Općine Gornji Bogićevci nazočne je pozdravio i načelnik Pavo Klarić te čestitao članovima udruge na dostojanstvenom prisjećanju na poginule suborce, na Domovinski rat i okolnosti na ovom prostoru 90-tih godina.

O ovom važnom događaju u programu „Domoljubnog radija „ UHBDR ovih dana ćet moći čuti posebne radisjke emisije iz serijala „Povijesno vjerodostojno vrednovanje Domovinskog rata“.

Antun Brađašević

Preuzmi PDF