Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

Grad i okolica

Vrijedna donacija informatičke opreme za Opću bolnicu Nova Gradiška

Dana 24,rujna u OBNG dovezeno je prvih 55 PC polovnih ali modernijih konfiguracija (računala, monitori i softwerska podrška) vrijednih oko 60 000 kuna, a negdje oko Božića ove godine stići će još toliko. To daruje tzv Plavi tim INE iz Zagreba, nastavljajući sustavnu modernizaciju vlastite informatičke podrške u svojoj tvrtki ali pomaže potrebite institucije, građanske udruge i ostale kojima su takve donacije dobrodošle. Tim povodom u prostoru Hrvatskog liječničkog zbora – podružnica Nova Gradiška, upriličena je mala svečanost primopredaje spomenute opreme kom prigodom je bila nazočna nekolicina liječnika i medicinskog osoblja OBNG ali i župan BPŽ Danijel Marušić te ravnatelj dr. Josip Kolodziej.

Kristian Schuster zamjenik ravnatelja Plavog tima INE o ovoj donaciji uz ostalo je rekao slijedeće: „Kao društveno odgovorna kompanija, redovito obnavljamo svoju opremu, a onu koja je ispravna doniramo bolnicama, školama, dječjim vrtićima, udrugama i sportskim klubovima kojima je potrebna. Na ovaj način nastojimo podići informatičku pismenost i olakšati ustanovama provođenje svakodnevnih aktivnosti“.

Župan Danijel Marušić ovom prigodom posebno je istakao slijedeće:“ Ovo nije prvi put da INA pomaže Brodsko posavsku županiju i naše ustanove. Moram naglasiti da za vrijeme migrantske krize, kada je migrantski centar bio pored Slavonskog Broda poplava u Slavonskom Brodu, INA je pomagala. Pomogla je i  prigodom opremanja Odjela pedijatrije u bolnici u Slavonskom Brodu, a danas ova vrijedna donacija dolazi u bolnicu u Novu Gradišku. Hvala im na svemu.“

Dr. Josip Kolodziej je rekao slijedeće:

„Nama je prioritet nabava nove medicinske opreme no informatizacija zdravstvenog sustava, na dnevnoj razini, zahtijeva od nas praćenje i implementaciju najnovijih postignuća u području informatike. Mi smo u zadnje dvije godine u segment informatizacije, u nove srevere i ostalo, uložili preko pola milijna kuna. Ova i slijedeća Inina donacija će nam nam omogućiti da u realnom vremenu možemo odgovoriti na izazove koje pred nas stavljaju nove tehnologije.“

Ovome dodajmo činjenicu kako u novogradiškoj bolnici nažalost ima još podosta starije informatičke opreme, primjerice PC-a koji imaju instalirane Windowse XP koji nisu kompatibilni sa Windowsima 10 i drugom najnovijom programsko podrškom, koja se korist u sistemu koji omogućava umrežavanje sa središnjim informacijskim državnim sustavom Ministarstva zdravstva. Nažalost i ova donacija svjedoči o tome u kakvom je stanju cijelo hrvatsko zdravstvo. Umjesto da se bolnicama i zdravstvenim ustanovama iz državnog proračuna nabavi najnovija informatička oprema, liječnici, ravnatelji bolnica i drugo medicinsko osoblje iskreno se veseli i polovnoj opremi koja ipak znatno bolja od postojeće stare.

Preuzmi PDF