Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoDomoljublje

Otkriveno spomen obilježje u Bodegraju

Na dan 30.rujna1991. godine dogodio se strašan zločin kojeg su na području općine Okučani počinili tadašnji pripadnici srpskih paravojnih formacija teritorijalne obrane i milicije. U jednom danu na okrutan način je ubijeno 6 nedužnih civila, i to dvije starije osobe, baka i djed u Borovcu, jedna žena u Lađevcu, te starije osobe Stanko i Marija Šajnović i sedmogodišnji dječak Renato Šajnović u Bodegraju. Obitelj Šajnović ubijena je na pragu svoje kuće ili točnije na brijegu na kraju svoga vrta. Upravo na tom mjestu 30. rujna ove godine otkriveno spomen je obilježje te masovne grobnice spomenutih žrtava iz Domovinskog rata. Iz obitelji Šajnović je još jedna žrtva u Domovinskom ratu a to je Nikola Šajnović koji je kao pripadnik 1. Gardijske brigade Tigrovi poginuo u ratnim borbama kod Ogulina1993. godine. Komemorativnoj svečanosti u Bodegraju bio je nazočan ministar hrvatskih branitelja general Tomo Medved koji je zajedno sa unukom ubijenih žrtava Ivanom Šajnovićem i otkrio spomenik. Bili su tu i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Pero Ćosić, zatim izaslanik predsjednice RH župan BPŽ Danijel Marušić, načelnik Općine Okučani Aca Vidaković i brojni predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici MUP-a RH, te posebno isitčemo rodbinu obitelji Šajnović. Bio je tu i počasni postroj HV-a, svećenici koji su blagoslovili spomen obilježje i brojni drugi.

“Naša je dužnost da trajno promičemo istinu. Masovne grobnice svjedoče o strašnim zločinima koji su prouzročili brojne obiteljske tragedije. Mnogi civili, kao i članovi obitelji Šajnović, stradali su samo zbog toga što su bili Hrvati”, rekao je na svečanom otkrivanju spomenika ministar Medved te dodao kako je u Hrvatskoj otkriveno oko 150 masovnih grobnica iz kojih su ekshumirani posmrtni ostatci 2162 osobe – hrvatski branitelji i civili od kojih je identificirano 1948. S pojedinačnim grobnicama ekshumirani su posmrtni ostatci 3999 osoba. Kako je rekao Medved, još se 1480 osoba vodi kao nastale, a za grobove 412 ubijenih još se ne zna.

Izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Pero Ćosić je rekao kako otkrivanjem 80. spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice, i to mjesto postaje simbol ratnog stradanja i patnje. Istaknuo je kako odgovorni za takve zločine nisu odgovarajuće kažnjeni, ali, dodao je, zastara za takve zločine ne postoji.

Izaslanik hrvatske predsjednice, brodsko-posavski župan Danijel Marušić je rekao kako je strašno kako je toga dana ubijeno i dijete od 7 godina te dodao kako je na području Slavonskog Broda tijekom rata od strane agresora ubijeno je 28 djece, što je jedan školski razred. Zbog toga, rekao je župan Marušić, spoznaje o Domovinskom ratu moramo prenositi na naše mlade kako bi znali cijeniti slobodu i domovinu.

Zajedničku su molitvu predvodili i spomenik blagoslovili dekan novogradiški i vojni kapelan Željko Volarić i okučanski župnik Mario Radman.

Preuzmi PDF