Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoNekategorizirano

HRejting: Što građani misle o novom kalendaru blagdana i praznika

Posljednji dio ovomjesečnog istraživanja HRejting odnosi se na pitanja o novom kalendaru blagdana u Hrvatskoj. Istraživanje za HRT provela je agencija Promocija Plus na uzorku od 1400 ispitanika, uz statističku pogrešku od plus/minus 2,62% i razinu pouzdanosti od 95%.

Na pitanje – podržavate li odluku da se Dan državnosti više ne obilježava 25. lipnja nego 30. svibnja gotovo polovina ispitanih podržala je promjenu, odnosno njih 48,1%. Prijedlog ne podržava 33,7%, a odgovor na pitanje nema 18,2% ispitanih.

Drugo pitanje bilo je – zbog čega podržavate promjenu datuma obilježavanja Dana državnosti? Da se 30. svibnja udomaćio u svijesti naroda smatra 58,7% ispitanih, a 23,7% kaže da je taj datum najvažniji jer je konstituiran prvi demokratski, višestranački Sabor. Njih 9,7% taj datum doživljava kao dan kada je pobijedio HDZ i izveo naš narod i Hrvatsku iz mraka bivše države.

Odgovarajući na treće pitanje – podržavate li ukidanje dosadašnjeg Dana neovisnosti, 8. listopada, 51,4% ispitanih odgovorilo je da ne podržava, 32,3% da podržava, a 16,3% da ne zna ili se ne može odlučiti.

Uvođenje novog blagdana, 18. studenog kao Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje podupire 70,2% ispitanih, 23% ih je protiv, a oko 6% ih je neodlučno.

Preuzmi PDF