Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoGospodarstvo

State Department odobrio Hrvatskoj donaciju dva helikoptera Black Hawk

State Department je 30. listopada 2019. godine odobrio Hrvatskoj moguću donaciju preko programa Foreign Military Sale (FMS) dva helikoptera Black Hawk UH-60M s opremom u vrijednosti od oko 115 milijuna američkih dolara.

Sjedinjene Američke Države, ključan strateški partner Republike Hrvatske u području obrane i sigurnosti, dale su ovu donaciju, koja je u funkciji jačanja sigurnosti Hrvatske kao NATO saveznice.

Riječ je o donaciji potpuno novog oružnog sustava u mandatu ove Vlade, za razliku od prošlih donacija, gdje se radilo o donacijama već korištenih sustava kao što su helikopteri Kiowa Warrior i vozila MRAP.

Donacijom Black Hawk helikoptera Hrvatskoj značajno će se povećati sposobnosti u transportu, sigurnosti granica, borbi protiv terorizma, medicinskoj evakuaciji, traganju i spašavanju, logističkoj popuni i borbenoj potpori. Ovi helikopteri omogućit će interoperabilnost s američkim i NATO snagama brzog odgovora u različitim zadaćama i brzo pozicioniranje postrojbi s minimalnim resursima helikoptera.

Riječ je o projektu uvođenja helikoptera u operativnu uporabu i nužne zamjene istočne tehnologije sa zapadnom., piše Hrvatska danas

Preuzmi PDF