Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoGospodarstvo

Hrvatska vojska oprema se novim helikopterima Black Hawk

Članovi Odbora za obranu Hrvatskog sabora dali su u ponedjeljak, 2. prosinca 2019. jednoglasno pozitivno mišljenje na opremanje Hrvatske vojske novim helikopterima Black Hawk UH 60M.

Također, saborski Odbor za obranu dao je jednoglasno pozitivno mišljenje na konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama i na prijedlog Zakona o Obalnoj straži RH.

Opremanje helikopterima Black Hawk jedan od ključnih projekata modernizacije HV-a

Nabavom helikoptera Black Hawk osigurat će se nove sposobnosti koje su važne za daljnji razvoj i modernizaciju Hrvatske vojske i za daljnju izgradnju sustava domovinske sigurnosti.

Black Hawk helikopteri koristili bi se za ispunjenje sve tri misije Hrvatske vojske, a to su: zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta, sudjelovanje u međunarodnim misijama i operacijama te pomoć civilnim institucijama i drugim tijelima: zaštiti i nadzoru državne granice, traganju i spašavanju, hitnom medicinskom prijevozu i strateškom prijevozu. Također, opremanje je značajno radi veće interoperabilnosti sa saveznicima i većeg spektra operativne uporabe.

U skladu s nužnim prelaskom na zapadnu tehnologiju, Hrvatska vojska se oprema novim helikopterima Black Hawk zapadne proizvodnje.

Uporišta za opremanje helikopterima zapadne tehnologije su u strateškim dokumentima RH: Strategiji nacionalne sigurnosti i Strateškom pregledu obrane, Nacrtu Dugoročnog plana razvoja OS RH 2021. – 2032., Taktičko tehničkoj studiji i Studiji izvodljivosti te preuzetim NATO Ciljevima sposobnosti.

M.S.

Preuzmi PDF