Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

Branitelji

Održana konferencija 9. Centra znanja “Branitelji i stradalnici Domovinskog rata jučer-danas-sutra”

Konferencija pod nazivom „Branitelji i stradalnici Domovinskog rata jučer-danas-sutra“ u organizaciji 9. Centra znanja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, koji broji 15 udruga proisteklih iz Domovinskog rata, održana je u petak, 29. studenoga 2019. godine u Domu specijalne policije u Zagrebu.

Osim predstavnika Udruga uključenih u 9. Centar znanja, među kojima su bili i predstavnici Udruge veterana 4. gardijske brigade prisustovali su i predstavnik Ministarstva unutarnjih poslova, Zapovjednik specijalne policije mup-a, Alen Klabot, predstavnica Ministarstva Hrvatskih branitelja Gorana Marić, predstavnik Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Pavle Schramadei, predstavnik gradonačelnika Grada Zagreba Miodrag Demo, koji su se i obratili sa par prigodnih riječi te predstavnici Udruga koje se tek planiraju uključiti u Centre znanja.

Na Konferenciji neke od Udruga 9. Centra znanja predstavile su svoj rad. Prva je bila predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir koja je kroz prezentaciju „28 godina potrage za nestalim osobama u Domovinskom ratu“ upoznala sa radom svoje Udruge.

Umirovljeni brigadir HV-e, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora – Zajednice udruga predstavio je rad ove udruge Branko Gačak. Posebno je istaknio kako je uloga ove udruge promicanje vrijednosti Domovinskog rata.

Predsjednik Zajednice udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Tihomir Trešćec predstavljajući rad ove udruge izdvojio je istraživanje o kvaliteti života hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a, a rezultate istraživanja koje je proveo tim ove udruge predstavila je prim.mr.sc Elvira Koić, dr.med, specijalistica psihijatrije.

Na Konferenciji su predstavljeni i mladi iz braniteljsko-stradalničke populacije, Ivana Marinović vrlo emotivno je predstavila Zajednicu Udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata te Sandra Rapčak, predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja koja je predstavila svoju Udrugu iz Vukovara. Udruga danas djeluje na području cijele Hrvatske i ima 11 županijskih podružnica te 400 aktivnih članova.

Koliko je važna institucionalna podrška Nacionalne zaklade i 9. Centra znanja rekla je Lucija Kober iz Hrvatske zajednice udruga roditelja poginulih branitelja.

Samo umreženo, aktivno i djelotvorno civilno društvo može odgovoriti svrsi svoga djelovanja, a to je postati zalog pravičnog, empatičnog, modernog demokratskog društva. Na tom tragu djeluje i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog driuštva, kao i 9. Centar znanja, zaključak je Konferencije.

Izvor/foto: uv4gbr

M.S.

Preuzmi PDF