Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

Aktualno

Obilježen Dan grada Nove Gradiške.

Jučer je održana svečana sjednica Gradskog vijeća u povodu Dana grada Nove Gradiške. Prigoda je to da se javnosti prikaže sve ono što se radilo u protekloj godini, a toga je uistinu bilo puno.

NOVA GRADIŠKA, 8. prosinac 2019. – Obilježavanje Dana grada i župnog Blagdana Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije počelo je danas polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima, te kod spomen biste dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika. Minutom šutnje odana je počast ljudima najzaslužnijim za obranu Nove Gradiške, oslobađanje okupiranih dijelova Domovine i neovisnu i slobodnu Hrvatsku. Molitvu za poginule branitelje vodio je velečasni Ivan Štivičić.

foto: Roko Janković


Svečana sjednica Gradskog vijeća, upriličena u povodu Dana grada, održana je u Domu kulture. Otvorila ju je predsjednica dr. Ljepša Rakas Vujčić i pozdravila brojne goste. Govoreći o radu Gradskog vijeća izrazila je zadovoljstvo njegovim konstruktivnim radom i odlukama koje su donosili vijećnici. Svima se ponaosob zahvalila i Novogradiščanima čestitala Dan grada i župni blagdan.
Uz počasnog građanina Nove Gradiške, brigadnog generala Mladena Mikolčevića, bili su nazočni župan brodsko-posavski Danijel Marušić, saborski zastupnik i potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić , predsjednik SDP-a i saborski zastupnik Davor Bernardić, saborski zastupnik Davor Vlaović, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, gradonačelnici Zlatara Jasenka Auguštan-Pentek i Ogulina Dalibor Domitrović, načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Antun Valić, te brojni drugi gosti i uzvanici koji su napunili dvoranu Doma kulture, a među kojima su bili predstavnici katoličke, pravoslavne i islamske vjerske zajednice.
Svečana sjednica bila je prilika da se prezentiraju aktivnosti provedene u ovoj godini, predstave projekti koji su završeni, koji su u tijeku i koji se pripremaju za realizaciju. O nekima je opširnije govorio gradonačelnik Vinko Grgić, naglasivši da je prioritet ove gradske vlasti stvaranje uvjeta za razvoj gospodarstva i zapošljavanje, te da ništa manje napora, on i njegov tim ne ulažu u izgradnju i unapređenje komunalne i društvene infrastrukture, razvoj obrazovanja, socijalne programe i razvoj civilnog društva. Cilj je, naglasio je, od Nove Gradiške napraviti grad u kome će se ugodno i zadovoljno živjeti, a mladi moći osigurati egzistenciju i neće morati odlaziti u potrazi za poslom.
Da Nova Gradiška ide naprijed u dobrom smjeru i razvija se, potvrdili su svi govornici počevši od brigadnog generala Mladena Mikolčevića župana Danijela Marušića i Davora Vukmirića, do Davora Bernardića i Siniše Hajdaša Dončića. Nisu stoga ni ove godine izostale pohvale gradonačelniku Vinku Grgiću i njegovom timu na napretku koji grad ostvaruje i koje su građanima vidljive posljednjih godina.
I ove godine svečana sjednica je tradicionalno bila prilika da se pojedincima, tvrtkama i udrugama zaslužnim za unapređenje ukupnog života u gradu dodijele godišnja gradska priznanja. Uručili su ih predsjednica Gradskog vijeća Ljepša Rakas-Vujčić i gradonačelnik Vinko Grgić, a u ime nagrađenih zahvalio se Miro Gavran.

foto:Roko Janković

Za osobite i iznimne zasluge u promicanju vrijednosti koje doprinose stvaranju ugleda Nove Gradiške i Republike Hrvatske u svijetu POVELJA POČASNOG GRAĐANINA  GRADA NOVE GRADIŠKE   uručena je MIRI GAVRANU, suvremenom hrvatskom autoru.

NAGRADA GRADA  uručena je prof. MIJI MATOŠEVIĆU, za izniman cjeloživotni doprinos unapređenju i promicanju vrijednosti srednjoškolskog obrazovanja, a za  100–godišnji iznimno značajni doprinos razvoju školstva za grad Novu Gradišku i za Republiku Hrvatsku NAGRADU GRADA dobit će i GIMNAZIJA NOVA GRADIŠKA.

GRB GRADA  uručen je BRANKU BEŠLIĆU za izniman doprinos u razvoju lovstva na području grada Nove Gradiške te humanitarno djelovanje, OBITELJSKOM POLJOPRIVREDNOM GOSPODARSTVU MARKA KOVRE  za postignute rezultate u proizvodnji vina te poticanju i promicanju razvoja obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva i MEGAPLASTU d.o.o. LJUPINA za dugogodišnje uspješno organiziranje rada i poslovanja na području PVC i ALU stolarije te značajne poslovne rezultate.

MEDALJA GRADA  uručena je NIKOLI BATINIĆU (primila kćerka) za dugogodišnji nesebičan, požrtvovan rad i djelovanje u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Nova Gradiška, ANDREJU LUCIĆU, generalnom direktoru BD GRUPPE AUSTRIA za istaknutu humanitarnu djelatnost i donatorske aktivnosti prema udrugama i klubovima koji rade s djecom i mladima, a posebno za generalno sponzorstvo Rukometnog kluba Nova Gradiška, ZRINKU KAPETANIĆU za značajan doprinos u promicanju kulture na području grada Nove Gradiške i Republike Hrvatske, FRANJI PAVLOVIĆU za dugogodišnji humanitarni rad i izniman doprinos promicanja vrijednosti Hrvatskog crvenog križa, ĐURĐI TRUPINIĆ za izniman i prepoznatljiv doprinos u odgojno-obrazovnom razvoju te humanitarni rad, VERICI VUKOVIĆ za 25 godina djelovanja u HKUU „Trenk“ Nova Gradiška i izuzetno zalaganje u prikupljanju, očuvanju i prezentaciji kulturne folklorne baštine grada Nove Gradiške, IVANI ŽULJ TERZIĆ, vlasnici obrta JAVNI PRIJEVOZ JOZO ŽULJ za osobito uspješno poslovanje te poticanje razvoja obrtništva i KARATE KLUBU NOVA GRADIŠKA za izvanredne sportske rezultate i hvale vrijedan rad s djecom i mladima. Piše-novagra

U izjavama za medije predsjednica Gradskog vijeća dr Ljepša Rakas,gradonačelnik Vinko Grgić,župan Danijel Marušić i počasni građanin Nove Gradiške Miro Gavran rekli su;

Predsjednica gradskog vijeća dr.Ljepša Rakas
Gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić
Župan Brodsko posavske županije Danijel Marušić
Počasni građanin Nove Gradiške Miro Gavran

Preuzmi PDF