Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

Aktualno

Novi datum obilježavanja Dana HRZ-a

Ministar Krstičević u Zemuniku najavio novi datum obilježavanja dana HRZ-a: 25.10. koji označava povijesni prelet Rudolfa Perešina za Hrvatsku

U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku u četvrtak, 12. prosinca 2019. godine obilježena je 28. obljetnica osnutka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a u toj su prigodi pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva dodijeljena promaknuća, pohvale i nagrade.

Svečanosti su, uz obitelji poginulih hrvatskih pilota Perešina, Živkovića i Vukušića, nazočili izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Zrinko Petener, izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Bugarske Krasimir Karakačanov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić i drugi visoki uzvanici.

U svom obraćanju, izaslanik predsjednice RH Petener kazao je kako je u ovih 28 godina HRZ prošao dugi put do suvremenog ratnog zrakoplovstva. “U prvim danima pripadnici HRZ-a bili su nošeni domoljubljem i hrabrošću. Neki od njih nažalost  danas nisu s nama jer, položili su svoje živote u borbi za hrvatsku slobodu. Zbog njih danas možemo razgovarati o budućnosti našeg Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, naše Hrvatske vojske”, poruka je Zrinka Petenera.

Krstičević: Želja nam je Dan zrakoplovstva vezati s istinskim vrijednostima Domovinskog rata – s Rudijevim “Letom za Hrvatsku”

Ministar Krstičević u Zemuniku najavio novi datum obilježavanja dana HRZ-a: 25.10. koji označava povijesni prelet Rudolfa Perešina za Hrvatsku | Foto: MORH/ T. Brandt

U svom obraćanju ministar Krstičević najavio je novi datum obilježavanja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, 25. listopada, koji označava povijesni prelet legendarnog pilota Rudolfa Perešina za Hrvatsku, koji je bio velika prekretnica u razvoju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i koji se u tim teškim trenucima usudio reći da je Hrvat i da neće pucati na svoj narod.

“Zbog Rudijevog povijesnog čina i snažne poruke predlažemo promjenu datuma obilježavanja Dana Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na 25. listopada čija bi simbolika podsjećala buduće generacije hrvatskih pilota na herojstvo Rudolfa Perešina i svih ostalih koji su ga stvarali.  Želja nam je Dan zrakoplovstva vezati s istinskim vrijednostima Domovinskog rata – s Rudijevim “Letom za Hrvatsku!”. Trebamo povezati vrijednosti pilota iz Domovinskog rata s vrijednostima današnjih, modernih vojnih pilota, a to su odlučnost, stav, hrabrost, prkos i ljubav prema svom narodu i Domovini”, naglasio je ministar Krstičević.

Također, ministar je izrazio posebno zadovoljstvo što je “u mandatu ove Vlade vraćen avion Rudolfa Perešina koji simbolizira hrabrost, prkos, nadu i ljubav prema svom narodu i Domovini i u nekoliko mjeseci pogledalo ga je više od 150 tisuća ljudi”, podsjetio je Krstičević.

Krstičević: Nakon 28 godina postignut veliki pomak u sposobnostima i kapacitetima HRZ-a

Ministar je zahvalio svim pilotima i zrakoplovnim tehničarima za doprinos sustavu sigurnosti i istaknuo kako je nakon 28 godina postignut veliki pomak u sposobnostima i kapacitetima HRZ-a. “U mandatu ove Vlade u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ušli su helikopteri Kiowa Warrior koji su dostigli punu operativnu sposobnost,  remontirani su helikopteri Mi-171Sh, a uskoro dolaze i moćni američki helikopteri “Crni Jastreb”. Upravo je jučer Vlada donijela odluku kojom se prihvaća donacija dva helikoptera “Crni Jastreb” te kojom kupujemo dodatna dva helikoptera, uz svu potrebnu obuku i logističku potporu”, naglasio je ministar i najavio nastavak izgradnje jačeg Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Ministar Krstičević u Zemuniku najavio novi datum obilježavanja dana HRZ-a: 25.10. koji označava povijesni prelet Rudolfa Perešina za Hrvatsku | Foto: MORH/ T. Brandt

“Osim nabave helikoptera, ovih dana očekujemo slanje ponude za višenamjenski borbeni avion. Tako je prije dva dana i Vijeće za nacionalnu sigurnost dalo čvrstu potporu nabavi aviona kojom ćemo značajno osnažiti borbenu komponentu našeg zrakoplovstva i osigurati sigurnost hrvatskog neba i sigurnost Hrvatske u vremenima koja su pred nama”, rekao je Krstičević i zaključio: “Već sam rekao mnogo puta, ali ponovit ću opet: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, Hrvatska vojska i Republika Hrvatska nisu isti sa ili bez svih ovih sposobnosti”.

Prvi međunarodni zrakoplovni miting u Zadru 2020. godine

“Povećanom interesu mladih za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo svakako će pridonijeti i prvi međunarodni aeromiting koji organiziramo iduće godine upravo ovdje u Zadru i to na 30. svibnja – na Dan Državnosti naše Domovine”, zaključio je ministar Krstičević.

Šundov: Ne odustajemo od daljnjeg ulaganja u razvoj sposobnosti HRZ-a

General Šundov u prigodi obilježavanja 28. obljetnice HRZ-a podsjetio je kako je njegovo stvaranje bilo puno izazova.

“Naše zrakoplovstvo smo stvarali ni iz čega. Na sportske, poljoprivredne i školske avione sami smo ugrađivali oružne sustave. Improvizirali smo i herojskim djelovanjima te odvažnim preletima naših pilota heroja iz zrakoplovnih baza bivše JNA značajno je podizan moral naših branitelja i vjera u konačnu pobjedu”, istaknuo je general Šundov i prisjetio se značaja pomoći prvog borbenog aviona u deblokadi grada Dubrovnika i naglasio kako će se i dalje ulagati svi napori i znanja u razvoj Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i njegovih sposobnosti.

Križanec: Svakodnevno svjedočimo požrtvovnosti naših pripadnika HRZ-a

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec zahvalio je svim vojnim pilotima i zrakoplovnim tehničarima na svemu što čine za dobrobit Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

“Imamo obavezu služiti našem narodu i domovini. Imamo obavezu biti ponosni, a ne oholi, imamo obvezu biti ponizni i misliti na druge. Moramo promišljati o tome kakve su zrakoplovce i zrakoplovstvo zamišljati naši piloti heroji iz Domovinskog rata. Danas svakodnevno svjedočimo požrtvovnosti, odricanju i radu i djelima vrijednim divljenja naših pilota, zrakoplovnih tehničara i ostalih zrakoplovaca”, poručuje Križanec.

Na kraju, župan Zadarske županije i gradonačelnik grada Zadra zahvalili su pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na svemu što čine za sigurnost građana naglasivši kako je njihova uloga posebno značajna i važna za vrijeme protupožarne sezone. Također, istaknuli su kako pozdravljaju nastojanja i odluku Vlade Republike Hrvatske o daljnjem razvoju sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Mario Strinavić

Preuzmi PDF