Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoBranitelji

28 godina sjećanja na hrabrost i žrtvu ratnika u akciji „Širinci 92“

Udruga veterana 3. gardijske brigade „Kune“ – Ogranak Nova Gradiška i Odbor za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata novogradiškog kraja, uz potporu Općine Rešetari, danas su u Smrtiću, Širincima i Rešetarima upriličili svečano obilježavanje 28. obljetnice akcije „Širinci 92“. Tu vojnu operaciju tijekom Domovinskog rata su uspješno provele obrambene postrojbe Oružanih snaga RH u cilju oslobađanja tada okupiranog dijela hrvatskog teritorija kojeg je privremeno zaposjeo srpski agresor. To područje je u strateškom smislu bilo vrlo značajno, kao i vrijeme u kojem se sve to događalo. Hrvatski branitelji su tada u izuzetno teškim uvjetima uspjeli nadjačati višestruko bolje naoružanog i opremljenog agresora, te mu nanijeli velike gubitke, a u psihološkom smislu i veliki nemir i strah jer se vidjelo kako su hrvatski branitelji već tada bili visoko motivirani te su samo čekali trenutak krenuti osloboditi i preostali dio zapadnoslavonskog tada okupiranog područja. Ipak za to je trebalo čekati još nekoliko godine odnosno VPA „Bljesak“.

Komemoracijska svečanost u Smrtiću, gdje su se ukupili brojni gosti, uzvanici, bivši branitelji i članovi njihovih obitelji i prije svih roditelji i djeca i supruge naših poginulih hrvatskih branitelja, održana je sveta misa u crkvi sv. Antuna Padovanskog koju je služio novogradiški dekan velečasni Željko Volarić, koji je ujedno i kapelan vojne kapelanije sv Ivana Krstitelja u vojarni 123 brigade HV u Požegi te policijski kapelan Policijske uprave Požeško-slavonske. U vrlo nadahnutoj propovjedi povezao je pojam svjetla sa blagdanom Božića te žrtvom poginulih branitelja koji su živote da bi nam svima zasjalo svjetlo oslobođenoj Hrvatskoj u miru kojeg trebamo znati poštovati i danas kada ne smijemo zatomljivati i sramiti se svoga domoljublja i svoje katoličke vjere.

Pošlo se potom, kao i protekih 27 godina, do spomen obilježja u Širincima koje je podignuto u spomen na poginule u spomenutoj vojnoj akciji. U koloni su bili i nekadašnji sudionici akcije koji i danas kažu kako je to bio „pravi pakao“, te dodaju kako su agresori su sa svih strana pokušali zaustaviti naše snage i nažalost mnogo je naših branitelja poginulo i ranjeno.

Pored spomen obilježja uslijedila je komemorativna svečanost uz intoniranje „Lijepe naše“ i minutu šutnje u spomen na poginule hrvatske branitelje, te polaganje vijenaca. Najprije su to učinila djeca i roditelji, te supruge poginulih branitelja a potom i svi ostali. Događaju su bili nazočni: izaslanik potpredsjednika Vlade RD i ministra obrane te načelnika OS RH zapovjednik Oklopne bojne Gardijske oklopne mehanizirane brigade – pukovnik Ivan Stipić, izaslanik i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja generala Tome MedvedaVladimir Bergman, ratni zapovjenik 3. satnije 3. bojne 3. gardijske brigade – pukovnik u miru Marin Pišonić, saborski zastupnik Davor Vlaović, izaslanici župana Brodsko-posavske župnije gospoda Branko Sabo i Zvonimir Penić, zamjenica gradonačelnika Nove Gradiške Ivana Trupina i koordinator za braniteljske udruge Grada Nove Gradiške Vlatko Greiner, načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga, zamjenik načelnika PU BPŽ Ivica Kovačević, načelnik PP Okučani Zrinko Kapetanić, te načelnik PP NG Marin Marjanović, te brojni predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata poput naših iz Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška predvođena  pukovnikom u miru Marinom Vlaovićem, te drugih. Na skupu je najprije govorio Dražen Rossi u ime Udruge veterana 3. gardijske birgade, a potom općinski načelnik Zlatko Aga, potom ratni zapovjednik Marin Pišonić te poslije njega i gospoda Branko Sabo te Vladimir Bergman i Ivan Stipić. Molitvu je predvodio velečasni Željko Volarić.

Nakon Širinaca pošlo se u Rešetare gdje su položeni vijenci pored spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu a zajednički domjenak je potom bio u Vatrogasnom domu u Rešetarima.

Preuzmi PDF