Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

Nekategorizirano

“Predsjednik” od ponedjeljka 20. siječnja na prvom programu HRT-a

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od ponedjeljka, 20. siječnja u 20:05 na svom Prvom programu (HRT-HTV1) počinje prikazivati dokumentarno-igranu seriju “Predsjednik”, prvo audiovizualno djelo koje u povodu 20. obljetnice smrti dr. Franje Tuđmana obrađuje život i djelo osnivača moderne hrvatske države i prvog hrvatskog predsjednika.

U 10 epizoda kroz nekoliko ključnih razdoblja 20. stoljeća i nekoliko država i režima, isprepleće se život Franje Tuđmana i sudbina hrvatskog naroda – od tradicionalnog odgoja, utjecaja oca HSS-ovca na političko i nacionalno opredjeljenje, obiteljske tragedije, školovanja u Zagrebu, do odlaska u partizane.

Još kao mladi časnik, intelektualac, Tuđman se u Beogradu bori za istinu o zastupljenosti Hrvata u NOP-u, što će kasnije snažno odrediti njegov politički život. Potkraj sedamdesetih počinje se pripremati se za posttitovsko razdoblje, a potkraj osamdesetih staje na čelo državotvornog pokreta.

Ratovi, ubojstva roditelja i prijatelja, osobni usponi i padovi, politički obračuni, privatna druženja, montirani sudski procesi, tajna putovanja, politički savezi, izdaje, politički programi, pobjede, prijateljstva, urote… Sve je to život Franje Tuđmana.

Dvadeset godina nakon njegove smrti gledateljima se otkriva zašto je Franjo Tuđman uspio u onome u čemu politički vođe hrvatskog naroda prije njega nisu. Tko je zapravo bio dr. Franjo Tuđman i što o njemu danas misle njegovi nasljednici i građani Hrvatske?

Serija je rađena prema scenariju i režiji Gordana Malića i Miljenka Manjkasa. Čak 80-ak sugovornika koje je Gordan Malić intervjuirao, snimano je na lokacijama u Zagrebu, Puli, Cavtatu, Beogradu, Sarajevu, Vatikanu, Berlinu… Među njima su Miroslav TuđmanZdravka BušićStipe MesićAndrija HebrangFranjo GregurićIvić PašalićIvan MiškovićMarin SoptaMate GranićPavao MiljavacNeva ŠiblVinko GrubišićĆiro BlaževićLatinka PerovićStjepan KljuićMilomir MarićBakir Izetbegović, msgr. Nikola EterovićWilliam MontgomeryDoris Pack.

Serija, koja se u velikoj mjeri bavi i Tuđmanom privatno, pokušat će rekonstruirati društveni milje u kojem se kretao u Beogradu te u Zagrebu od 60-ih godina, sve dok nije postao predsjednik.

Prvog hrvatskog predsjednika glumi Vinko Kraljević, Tita Boris Svrtan, a Krležu Nebojša Borojević. Ekipa serije broji više od 50 ljudi, među kojima su i redatelj filmskih ilustracija Ivan Mokrović, direktor fotografije Filip Starešinić, autor glazbe Alfi Kabiljo, šminke Marija Bingula te kostima Marija Šarić Ban i Emilija ŠuškovićJakopac. Piše hrt.hr

Foto: HRT

Mario Strinavić

Preuzmi PDF