Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoBranitelji

Dan sjećanja na žrtve logora Stara Gradiška – ministar Medved najavio donošenje Zakona o civilnim žrtvama Domovinskog rata

Općina Stara Gradiška i Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora Podružnice Sisačko-moslavačke županije tijekom današnjeg dana, upriličili su Dan sjećanja na žrtve logora Stara Gradiška. Već 13 godina zaredom održan je prigodni komemorativni skup te položeni vijenci i zapaljene svijeće pored spomen ploče na ulazu u prostor logora. U svojstvu izaslanika predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića bio je nazočan ministar hrvatskih branitelja general Tomo Medved, zatim župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, zamjenik predsjednika Udruženja zatočenika srpskih koncentracijskih logora Danijela Rehaka, gospodin Ivan Turudić, potom predsjednik Udruge logoraša srpskih kocentracijskih logora Sisačko-moslavačke županije Davor Ančić, načelnik Općine Stara Gradiška Velimir Paušić. Bili su tu i bošnjaci iz BiH -bivši logoraši logora Stara Gradiška, mnogobrojni predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici MUP-a RH te gradova i općina ovog dijela Slavonije.
U prigodnim govorima istaknut je značaj sjećanja na velike žrtve koje su podnijeli zatočenici ovog i sličnih logora. Srpski agresori su se na naokrutniji način odnosili prema osobama hrvatske, bošnjačke i drugih nacionalnosti. Nažalost puno je onih muškaraca i žena koji su preminuli uslijed posljedica tortura kojima su bili izloženi u logorima, a još se izvjestan broj osoba vode kao nestale i do danas nije poznato kako su ubijeni i gdje su njihovi posmrtni ostatci. I dalje traju istraživanja o tome što se događalo u tim logorima i postoji nada da će se kad tad zločinicima, koji imaju svoje ime i prezime, suditi te kako će dobiti odgovarajuće kazne. U svom govoru ministar Medved je najavio donošenje novog Zakona o civilnim žrtvama Domovinskog rata.
Poslušajte tonske zapise i razgledajte foto galeriju koje su za vas pripremili Mario Strinavić i Antun Toni Brađašević

Ivan Turudić

Davor Ančić
Zlata Kranjčić
župan Danijel Marušić

ministar Tomo Medved

Preuzmi PDF