Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoGrad i okolica

Stožer CZ BPŽ: Preporuča se odgoda odnosno otkazivanje svih javnih okupljanja

13. ožujka 2020. Na sjednici Stožera Civilne zaštite Brodsko-posavske županije, na kojoj jsu nazočili  župan Danijel Marušić te načelnik Stožera CZ BPŽ Stjepan Bošnjaković, danas je raspravljano o novim mjerama i naputcima za suzbijanje širenja koronavirusa na području Brodsko-posavske županije.   Slijedom toga a na temelju , članka 21. Zakona o sustavu civilne zaštite („Narodne novine” br. 82/15 i 118/18), Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije je, na svojoj sjednici održanoj dana 13. ožujka 2020. godine, donio

Z A K LJ U Č A K

o javnim okupljanjima na području Brodsko-posavske županije u cilju sprječavanja širenja epidemije uzrokovane novim koronavirusom COVID-19

I.

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije svim organizatorima javnih okupljanja na području Brodsko-posavske županije bilo koje vrste i bez obzira na broj sudionika, preporuča odgodu odnosno otkazivanje istih do daljnjega. Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije donošenjem ovog Zaključka prestaje izdavati suglasnosti za održavanje javnih okupljanja na području Brodsko-posavske županije.

II.

Ukoliko organizatori javnih okupljanja, unatoč ovoj preporuci Stožera CZ BPŽ, ipak odluče održati javno okupljanje, preuzimaju punu odgovornost za sigurnost svih sudionika i posjetitelja javnog okupljanja, a dužni su provesti sve najviše higijenske standarde propisane od Stožera civilne zaštite RH i nadležnih institucija, a koje uključuju slijedeće:

Osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima

Dati jasnu uputu sudionicima da se suzdrže od uobičajenog neverbalnog komuniciranja koje uključuje rukovanje i izbjegavanje bližeg socijalnog kontakta

Dati jasnu uputu sudionicima da ne dolaze na javno okupljanje ako imaju respiratornu bolest i/ili povišenu temperaturu (veću od 37,5 °C)

Osigurati jasno istaknute slijedeće upute:

  •   https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Plakat-za-javne-prostore-B1-COVID-19_HR-ENG.pdf
  •    https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Pranje_ruku_.pdf

III.

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije apelira na građane Brodsko-posavske županije da se, u cilju svoje samozaštite, ne odazivaju i ne sudjeluju na javnim okupljanjima bilo koje vrste.

IV.

Jedinicama lokalne samouprave (gradovi i općine) s područja Brodsko-posavske županije te ustanovama čiji su osnivači jedinice lokalne samouprave, predlaže se odgoda odnosno otkazivanje svih javnih okupljanja i svih drugih događanja bez obzira na broj sudionika.

V.

Ovaj Zaključak stupa na snagu danom donošenja.

Na tiskovnoj konferenciji župan Danijel Marušić kao i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. sc. Ante Cvitković zahvalili su svim savjesnim građanima koji se pridržavaju uputa o 14-dnevnoj samoizolaciji, te ponovno pozvali sve građane da prate upute i naputke nacionalnog i županijskog Stožera  CZ s ciljem suzbijanja širenja koronavirusa.

S obzirom na nadolazeće uskršnje blagdane i blizinu graničnih prijelaza u Brodsko-posavskoj županiji, dr. Cvitković pozvao stanovnike BPŽ da prije putovanja  najnovije informacije i naputke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo  prouče na njihovim mrežnim stranicama. Priopćio je SCZ- BPŽ

ms

Preuzmi PDF