Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoGrad i okolicaNekategorizirano

Potvrđene tri novooboljele osobe od COVID 19 u BPŽ

U cijelosti prenosimo priopćenje sa službenog web-portala Brodsko-posavske županije autora dipl. nov. Zvonka Penića.

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije održao je danas tiskovnu konferenciju u 10 sati na kojoj je izvijestio javnost o svim novim informacijama vezanim uz epidemiju koronovirusa. Načelnik Stožera Stjepan Bošnjaković istaknuo je, da su u protekla 24 sata zabilježena tri nova slučaja pozitivnih osoba na koronavirus. Uz to, načelnik Bošnjaković izvijestio je kako je iz  Nacionalnog stožera pristigla određena količina zaštitne opreme koja će biti raspoređena zdravstvenim ustanovama i lokalnim stožerima. Najavio je da očekuje i Odluku Nacionalnog stožera o radu tržnica, jer su  na području Brodsko-posavske  županije potrebe za posebne uvjete rada u ovim okolnostima iskazali Slavonski Brod, Nova Gradiška, Nova Kapela, Davor i Oriovac. Isto tako očekuje se i Odluka o tome da li će se dozvoliti, vezano ui izdavanje  propusnica,  bivša Općina Slavonski Brod bude jedna teritorijalna jedinica.

Dr. Josip Samarđžić ravnatelj OB „Dr. Josip Benčević” i dr.Ante Cvitković, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo BPŽ izvijestili su da dosad na području Županije imamo 18 bolesnika – 6 muškaraca, od kojih su najmlađi u dobi od 30 do 39, a najstariji u dobi od 60 do 69 te 12 žena od kojih  najmlađe imaju 18 i 19 godina, a najstarije su tri žene u dobi od 60 do 69 godina. Danas oboljeli su kontakti već poznatih osoba.  18 sveukupno je oboljelih na području županije kontakti su devet osoba, tako da to pokazuje kako je prijenos unutar obitelji najčešći. Tri nove pozitivne osobe su asiptomatski bolesnici, odnosno  zaraza je otkrivena jer su testirani kao kontakti. Očekuje se još pozitivnih osoba. Što se tiče zdravstvenih radnika koji su u samoizolaciji na području Brodsko-posavske županije, 25 je liječnika, 43 medicinske sestre i tehničara, 3 spremačice, 4 inžinjera, 1 laborant, 2 administrativna radnika i 1 vozač.  Zgrade COVID 1 i COVID 2 su u funkciji. COVID 1 radi u punom kapacitetu dok se zgrada COVID 2 koristi po potrebi. Danas će se u COVID 2 zgradu primiti više pacijenata koji su u izolaciji dok se ne pokaže da li imaju  pozitivne ili negativne nalazi kako bi se rasteretila zgrada COVID 1. Zdravstveni sustav funkcionira redovito, a zdravstvene usluge se pružaju u punom kapacitetu, sukladno datoj situaciji,  kao i prije izolacije osoblja. Dio liječnika u izolaciji, medicinskih sestara i tehničara se već sutra vraća  na posao.

I dr. Samardžić i dr. Cvitković još su jednom upozorili kako puno toga ovisi o nama samima i najvažnije je držati se  socijalnog distanciranja.

Antun Valić, načelnik PU brodsko-posavske izvijestio je da u proteklih 24 sata nije bilo kršenja odluke o samoizolaciji,  a u kontroli 6056 vozila u kojima je bilo 7106 osoba utvrđeno je da je bez propusnice bilo 19 osoba.

Preuzmi PDF