Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoGospodarstvo

U pokretanju „Andrije“ pomogao i novogradiški IT stručnjak Matija Matošević

Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo uprave ovih dana su predstavili „Andriju“, digitalnog asistenta u obliku WhatsApp chatbota koji su kao alat za borbu protiv koronavirusa u Hrvatskoj donirale članice nedavno osnovane Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju CroAI. Prema riječima Mislava Malenice predsjednika Udruge za Netokraciju, „Andrija“ je chatbot dostupan putem WhatsAppa koji nosi ime poznatog hrvatskog liječnika Novogradiščanina Andrije Štampara, oca preventivne medicine, ne samo u Hrvatskoj, već u svijetu. Chatbot pokrećete klikom na službenoj web stranici uz instaliran WhatsApp ili slanjem poruke “Pozdrav” na broj +385997753049 koji prvo morate spremiti u imenik telefona.

Vlada Republike Hrvatske je sredinom ožujka predstavila središnju web stranicu za informacije vezane za koronavirus u Hrvatskoj pod imenom  Koronavirus.hr koji je komunikacijski kanal našao i na Viberumessenger platformi i konkurentu WhatsAppu. WhatsApp kao platformu za komunikaciju s građanima tijekom pandemije odabrale su i organizacije poput WHO-a, UNICEF-a i UNDP-a te mnoge zemlje širom svijeta.

Posebno je važno napomenuti kako su ugledni stručnjaci IT sektora o kojima ovdje govorimo zapravo donirali ili bolje rečeno poklonili svoje znanje i time dali svoj doprinos u borbi protiv COVD-19.

Zanimljivo je kako je u cijelu priču izravno uključeni jedan od poznatih novogradiških IT stručnjaka mag.ing.comp. Matija Matošević koji radi u tvrtci „Infobip“ na razvoju javnih API i pozadinskih servisa namijenjenih autentikaciji, autorizaciji i upravljanju korisničkih podataka. Aktivno radi na razvoju API Management servisa pri čemu je stekao brojna iskustva u razvoju, upravljanju i održavanju javnih API sučelja i REST web servisa. Bavio se i razvojem web aplikacija baziranih na NodeJS, Angular i Google Polymer tehnologijama. Matija je stručnjak i za druga specifična područja IT sektora a njegova tvrtka „Infobip“ je po mišljenju mnogih, najveća domaća IT tvrtka koja svoje usluge i rješenja prodaje na svjetskom tržištu i radi s najvećim tvrtkama poput WhatsAppa i Twittera….Između ostalog Matija je i sin hrvatskog branitelja sa novogradiškog područja predsjednika UHBDR 121. b.p. Nova Gradiška mr.sc. Damira Matoševića dipl. ing. šum. I još jedna zanimljivost, i Matijin brat Luka također je vrstan IT stručnjak koji ima vlastitu tvrtku u Zagrebu, ali u ovom projektu nije sudjelovao.

„Andrija“ je dakle digitalni asistent koji koristi umjetnu inteligenciju da bi istovremeno bio povezan s milijunima građana i svim relevantnim institucijama u borbi protiv koronavirusa. U kontaktu s građanima, Andrija pruža pomoć na sljedeći način:

– Educira ljude kako prepoznati simptome zaraze koronavirusom na sebi i drugima kroz asistiranu samoprocjenu, građani dobivaju bolje razumijevanje rizika potencijalne zaraze, kada mogu biti mirni, a kada trebaju poduzeti nešto na dobrobit sebe i ostalih

– Asistira ljudima u kontaktu prema nadležnim institucijama, upućujući svakoga na pravu adresu, čime štedi vrijeme i energiju građanima i liječnicima u ovim trenucima opterećenja na zdravstveni sustav

– Omogućuje ljudima da dojavljuju relevantne informacije iz svog kućanstva te na taj način ispunjavaju svoju građansku dužnost pomaganja epidemiolozima ovisnim o podacima u stvarnom vremenu za uspostavu ili ukidanje zaštitnih mjera

Voditelj projekta je Ministarstvo uprave koje provodi digitalizaciju javne uprave, a na kreiranju rješenja radio je tim stručnjaka predvođen epidemiologom prof.dr.sc. Brankom Kolarićem, uz tehničku i informatičku podršku udruženih snaga domaćih tvrtki: Mindsmiths,  Neos i Oracle Hrvatska, koje su uz Infobip, članice Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju CroAI.

Preuzmi PDF