Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoDomoljublje

Mlada misa vlč. Antonija Pekića u Batrini

Na svetkovinu apostolskih prvaka, sv Petra i Pavla, 29. lipnja,  đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić zaredio je četvoricu novih svećenika, među njima i Antonija Pekića iz Seoca, filijale  novokapelačke župe Blažene Djevice Marije koji je đakonski praktikum obavio u Župi Gospe brze pomoći u Sl Brodu.

U nedjelju, 9. srpnja, pod svojim mladomisničkim geslom „Pobjedniku ću dati jesti od stabla života“, vlč Pekić proslavio je mladu misu i to kraj kapele sv Antuna Padovanskog u Batrini. U koncelebraciji su bili prof dr  Ivica Raguž, v.d. dekana KBF-a u Đakovu koji je bio i propovjednik na mladoj misi, zatim prečasni Nikola Jušić, kanonik Požeškog stolnog kaptola sv Petra, koji je, kao nekadašnji novokapelački župnik krstio Antonija Pekića, zatim aktualni novokapelački župnik i dekan Novokapelačkog dekanata, prečasni Goran Mitrović te ovogodišnji mladomisnici.

Pekić je zahvalio svima koji su ga  molitvom i žrtvom pratili do oltara: majci i sestri (otac je preminuo 2012.g.), poglavarima u Đakovu, vjernicima novokapelačke župe, zatim svojem nebeskom zaštitniku, sv Antunu Padovanskom, čiji  moćni zagovor uvijek osjeća u životu. Posebnu zahvalnost duguje, kazao je,  pokojnom župniku Stjepanu Bakariću koji je kod iste kapele sv Antuna slavio mladu misu 1975.g. Posljednje godine zemaljskog života on je Pekiću  bio snažna duhovna potpora i uzor svećeničkog života. Obojicu je vezala, istaknuo je mladomisnik,  velika pobožnost Gospi s Gospinog polja, malog prošteništa u prirodi, sjeverno od Bilog Briga u današnjoj župi Vrbova. U tom dragom mjestu  koje spaja nebo i zemlju, marijanska pobožnost prisutna je oko 770 godina. Pekić tu uvijek rado navraća i moli.

Na mladoj misi veoma lijepo i skladno pjevao je združeni zbor novokapelačke i župe Gospe brze pomoći iz Sl Broda.

Nakon zajedničkog ručka u Hrvatskom domu u Novoj Kapeli, mladomisnik Pekić slavio je večernju misu na Gospinom polju, a pjevali su članovi HPD “Graničar“ iz Nove Gradiške.

Tekst: Višnja Mikić, fotografije Antun Toni Brađašević

Preuzmi PDF