Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoBranitelji

Priopćenje povodom izjave predsjednika RH Zorana Milanovića u Jasenovcu

121 brigada Pukovnija Nova Gradiska

 

UDRUGA  HRVATSKIH  BRANITELJA  DOMOVINSKOG  RATA

121. BRIGADE – PUKOVNIJE NOVA GRADIŠKA

Priopćenje povodom izjave predsjednika RH Zorana Milanovića u Jasenovcu

            Poštovani građani Republike Hrvatske u ime članova Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška ovim putem, na zahtjev našeg članstva, izražavamo ogorčenje izjavom predsjednika RH Zorana Milanovića izrečenom jučer u prigodi obilježavanja 75. obljetnice stradavanja žrtava logora Jasenovac. Njome je na nedoličan i neprimjeren način iznio svoj stav o hrvatskim braniteljima, posebno našim suborcima herojima Domovinskog rata koji su poginuli i u čiju čast je svojedobno podignuta spomen ploča u Jasenovcu.

            U ovo vrijeme kada se cijela hrvatska nacija ujednila u borbi protiv koronavirusa i kada se nastoji pomoći mnogobrojnim ugroženim obiteljima nakon potresa na zagrebačkom području, na ovakav način unositi nemir i podjele u hrvatsko društvo, za svaku je osudu. Ponadali smo se kako je povijesni revizionizam korišten u dnevnopolitičke svrhe daleko iza nas te kako su konačno svi najviši politički čimbenici u Hrvatskoj jedinstveni, no bahata i uvredljiva izjava gospodina Milanovića kao da nas vraća na početke sličnih političkih sukoba koji nikako ne mogu donijeti dobrobit hrvatskom narodu.

            Naših 11 poginulih suboraca čiju je spomen ploču Milanović poželio „maknuti i negdje baciti“ (kako je rekao u izjavi) nikako nije zaslužilo takav oblik omalovažavnja i minorizacije i mi stajemo u obranu njihovog ljudskog integriteta te poručujemo njihovim obiteljima i cijeloj hrvatskoj javnosti, kako su oni za nas najhrabriji hrvatski sinovi koji su svoje živote ugradili u temelje suverene, samostalne, neovisne i međunarodno priznate Republike Hrvatske.

            Žalosno da se povodom skandalozne Milanovićeve izjave morao javnosti obratiti i naš ministar hrvatskih branitelja, prijatelj i suborac general Tomo Medved. Između ostalog on je o ovome rekao:

            „Nošeni ljubavlju prema domovini, hrvatski branitelji (pripadnici MUP-a, ZNG-a, HV-a, HOS-a, dragovoljačkih postrojbi) branili su hrvatsku slobodu od velikosrpskog agresora, pobijedili u Domovinskom ratu i bez njih danas ne bi bilo Republike Hrvatske niti njezinih institucija. Stoga je neprihvatljivo hrvatske branitelje povezivati s totalitarnim režimom. Posebno je neprihvatljivo prema poginulim pripadnicima HOS-a, prema onima čija tijela u potrazi za nestalima i danas pronalazimo u skrivenim grobovima, mrtve i napuštene. Neprihvatljivo je i prema njihovim obiteljima, od kojih mnogi ni danas ne znaju sudbinu svojih najmilijih. Više od 700 pripadnika HOS-a živote je dalo za Hrvatsku, a izgovorene riječi uvreda su njima i članovima njihovih obitelji.“- rekao je ministar Medved.

            Apsolutno podržavamo stav našeg ministra Tome Medveda i zahvaljujemo mu što je još jednom pokazao kako nas hrvatske branitelje na pravi način zastupa. Mi mu dajemo podršku i nećemo dozvoliti nikakvo blaćenje imena naših suborca, nego ćemo, kao i u Domovinskom ratu, znati obraniti čast i ugled naše hrvatske nacije i države Hrvatske.

            Ovom prigodom želimo zahvaliti premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću na njihovom doprinosu, jer su svojom nazočnošću pokazali kako najviši hrvatski državni vrh poštuje žrtve logora Jasenovac i osuđuje sve zločine protiv čovječnosti u počinjene u Drugom svjetskom ratu.

            Predsjednik UHBDR 121. b.-p.Nova Gradiška; mr.sc. Damir Matošević dipl ing. šum

U Novoj Gradiški 23. travnja 2020. godine

Preuzmi PDF