Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoBraniteljiGrad i okolica

UHBDR 121. b.-p. NG – dostojanstveno obilježavanje Dana državnosti

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška tijekom jučerašnjeg dana prigodnim sadržajima je na vrlo dostojanstven i primjeren način obilježila Dan hrvatske državnosti. Najprije su kod spomenika poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana položeni vijenci i zapaljeni lampioni, a potom je župni vikar Marko Dušak služio svetu misu u župnoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. Nakon toga bilo je bio zajednički ručak u novouređenom prostoru u dvorištu Doma hrvatskih branitelja. Uz gradonačelnika Vinka Grgića i župana brodsko-posavskog Danijela Marušića i pročelnik Županijskog upravnog odjela za poljoprivredu Željka Burazovića, bio je tu i ratni zapovjednik 121. brigade HV-e Josip Mikšić i općinski načelnik u Cerniku Vitomir Žakić, te velečasni Branko Gelemanović i župni vikar Marko Dušak. Otvoren je novouređenoi prostoru sa sjenicom i pečenjarom, namijenjenim za okupljanja i druženja članova svih novogradiških udruga proisteklih iz Domovinskog rata, koje su, nakon prostorija za rad i okupljanje u Domu hrvatskih branitelja, zahvaljujući Gradu Nova Gradiška dobili spomenuti dodatni višenamjenski prostor.

„Jako sam radosta što smo našim braniteljima mogli podariti ovako lijep prostor, kakavim se mogu podičiti. Prije tri godinu gradskom proračunu je udrugama bilo namijenjeno 80.000 kuna, a sada je 150.000 kuna. Ta su sredstva namijenjena udrugama za obilježavanje obljetnica, izdavanje knjiga i druženja, te za aktivnosti koje rade za naše dobro i za naše društvo. Ovdje su uložena dodatna sredstva, uz razne donacije jer su mnogi nešto napravili, a građevinska skupina Eko-Konga je izvela radove. „- rekao je gradonačelnik Vinko Grgić.

Damir Matošević, predsjednik Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije je uz ostalo rekao: „Danas je 30. obljetnica Dana državnosti i zato smo se okupili u ovom prostoru hrvatskih branitelja koji nam je omogućio Grad Nova Gradiška. Ovdje ćemo se i ubuduće okupljati, ne samo naša udruga već i sve udruge s prostora Nove Gradiške, kao i udruge koje djeluju i na prostoru županije. Jednim dijelom i naša udruga je dala učešća u tome. Uz pomoć Uprave šuma Nova Gradiška nabavit ćemo materijal za stolove i klupe. Imamo prostor gdje ćemo se okupljati sa svojim suborcima, prisjećati se poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, promicati vrijednosti Domovinskog rata i raditi na zajedništvu. Grad Nova Gradiška prepoznao je rad naše udruge koja radi desetu godinu i u svakom trenutku možemo računat na potporu našeg gradonačelnika Vinka Grgića, kao i na potporu Brodsko-posavske županije i župana Danijela Marušića. Naše aktivnosti prati i Ministarstvo hrvatskih branitelja koje nam dodjeljuje sredstva za naše projekte“ -rekao je predsjednik UHBDR 121 b.p.NG Damir Matošević.

Vlatko Grainer, koordinator za braniteljske udruge Grada Nova Gradiška je uz ostalo naglasio i slijedeće: „Ovaj prostor zasluga je svih naših braniteljskih udruga, ali gradonačelnika Vinka Grgića. Ovo će biti kruna svega što smo napravili u posljednje tri godine. Uredili smo prostor i dovezli tenk, dobili smo Trg 121. brigade, naše slavne brigade, koji će biti jedan od najljepših trgova u Novoj Gradiški, postavili smo spomen ploču kod Doma kulture u spomen na sve poginule i najkrvaviji ratni dan u Novoj Gradiški u rujnu 1991, godine. Ovo dvorište je jedna kruna aktivnosti iako ta zadaća još nije završena. Za nekoliko mjeseci ćemo iz Doma hrvatskih branitelja izmjestiti povijesni arhiv gdje će prostor za rad dobiti nedavno pokrenuti„Domoljubni radio“ i Udruga 121. brigade koja sada dijeli prostor s 3. i 5. gardijskom brigadom. Prostor će dobiti i veterani Domovinskog rata“-rekao je Greiner.

Preuzmi PDF