Aktualno:

Žrtve hrvatskih branitelja i događaji na današnji dan se ne zaboravljaju

Niti pandemija korona krize nije danas 12. prosinca spriječila nekolicinu hrvatskih branitelja članova Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade –pukovnije Nova Gradiška te načelnika Općine Cernik Vitomira Žakića, u nakani odavanja počasti poginulim hrvatskim branitelja pored spomen obilježja u Podvrškom i Opatovcu, a pošlo se i do Šnjegavića jer je danas i 29. obljentica VA Gradina kojom je 121. brigade u sklopu operacije ORKAN 91 započela ofanzivna djelovanja već na početku Domovinskog rata.

Grupu bivših branitelja koja je danas pošla odati počast predvodio je predsjednik UHBDR 121. b.p. NG Damir Matošević koji je pored spomen obilježja u spomenutim mjestima predvodio i molitvu i pozvao sve na minutu šutnje. O ovom događaju uz ostalo kaže: „Zbog epidemiološlih razloga nismo pozvali puno naših članova jer želimo dosljedno poštovati preporuke Stožera CZ RH te smo se pridržavali međusobne distance i nosili smo maske. Mi ne možemo na današnji dan ne sjetiti se naših najhrabrijih prijatelja koji su ginuli kada se stvarala slobodna, neovisna i međunarodno priznata Republika Hrvatska. Vijenci, i lampioni i iskrena molitva je najmanje što možemo učiniti ali to je čin istinskog poštovanja i poruka mladima da poštuju žrtvu naših hrvatskih branitelja. Zahvaljujem se našem prijatelju načelniku Općine Cernik Vitomiru Žakiću koji je i sam bio branitelj od prvih dana, što je tu s nama i što je jedan od ljudi koji je zaslužan kako je u Općini Cernik u svakom selu iz kojeg je poginuo neki od branitelja, podignuto i spomen obilježje.“

Operacija kodnog naziva “Orkan ’91” trajala je od 29. listopada 1991. godine do 3. siječnja 1992. koju je organizirala OG “Posavina” na čelu sa zapovjednikom pukovnikom Rudijem Stipčićem. Nositelji operacije bili su pripadnici 1.gardijske brigade ZNG-e “Tigrovi “, dio pričuvnih brigada, samostalnih bojni i postrojbi Hrvatske policije. Provedena je iz dva pravca, Novske i Nove Gradiške. Udarom na više linija, prvo na novljanskom ratištu, zaustavljeno je napredovanje srbočetničkog agresora na zapadnoslavonskom ratištu, a oslobođeno je i nekoliko sela u zaleđu Novske. Nakon uspješno završene prve faze operacije, 10. prosinca 1991. započela je druga faza operacije. Cilj je bio uz ojačane snage nastaviti s oslobađajućim aktivnostima u operacijama “Otkos 10” i “Papuk ’91” u kojima je oslobođeno Daruvarsko bojište i niz naselja u podnožju Papuka, Ravne Gore i Psunja. Združene snage 121. brigade ZNG-e iz Nove Gradiške i 123. brigade ZNG-e Požega 10. su prosinca 1991. godine munjevitom  akcijom oslobodile šire područje sela Golobrdac, Šnjegavić i Sinlije. U akciji kodnog imena “Gradina” oslobođena su i sela Čečavac, Jeminovac, Vučjak Čečavski i Ruševac čime je cestovna komunikacija Nova Gradiška-Požega u potpunosti stavljena pod kontrolu Hrvatskih snaga.

Preuzmi PDF