Domoljubni radio

Portal domoljubnog radija

AktualnoBraniteljiGrad i okolica

Hrvatski branitelji sanirali divlje deponije komunalnog otpada

Oko 2 kilometra ceste od Giletinaca prema Cerničkoj Šagovini, u brdovitom dijelu, kroz šumu, očistilo je prošle subote od odbačenog komunalnog otpada 20-tak pripadnika Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška predvođeno predsjednikom Udruge Damirom Matoševićem i načelnikom općine Cernik Vitomirom Žakićem. Prava je sramota što su napravili neodgovorni pojedinci koji su na više mjesta stvorili divlje deponije smeća. Iz nekih pokupljenih vreća se širio nesnosan smrad jer su unutra bile iznutrice divljih životinja koje su možda odsrelili i neki krivolovci. Bilo je tu odbačenih tv-prijemnika, keramičkih tanjura, kauča, automobilskih i kamionskih guma, obuće, odjeće, pa čak i razbijenih azbestnih ploča i još koječega. Hodajući uz cestu vrijedni nekadašnji hrvatski branitelji prikupljali su otpad zavlačići se u trnje, u jarke i izvlačeći otpad i tovareći ga u traktorsku prikolicu koju je osiigurala Općina Cernik. Akcija je potrajala od jutra sve do oko 14 sati.

„Ovo je sramota i nismo mogli to gledati, pogotovo mi što živimo u blizini u Cerničkoj Šagovini, i svaki dan prolazimo tim krajem, pa sam zajedno s načelnikom Žakićem dogovorio da to probamo riješiti. Ima tu smeća za još dvije traktorske prikolice, pa ćemo morati još organizirati sličnih akcija. Hvala mojim dragim prijateljima i kolegama iz naše udruge što su se odazvali i danas tako marljivo radili. Mi iz Hrvatskih šuma učinit ćemo i dodatne napore kako bi smo od onečišćenja zaštititli ovaj prostor, a razmatra se i realna mogućnost postavljanja nadzornih kamera koje bi od 0-24 sata nadgledale prostor, pa bi smo mogli i detektirati tko i kad zagađuje ovaj naš lijepi krajolik. „- rekao je uz ostalo Damir Matošević predsjednik UHBDR121. b.p. NG.

„Drago mi je da su nas došli pozdraviti i ratni zapovjednik 121. brigade HV Josip Mikšić i također ratni zapovjednik dijela postrojbi 121. brigade, Marin Vlaović. Hvala Damiru i svim dečkima iz spomenute udruge. Ovime oni daju primjer kako trebamo čuvati okoliš. Kako smo u ratu branili svoj kraj od neprijatelja, sad se eto borimo i od domaćih zagađivača prirode. Ovakav nemar i odgovornost prema prirodi treba najoštrije osuditi ali i sankcionirati. Moramo čuvati ovaj naš predivni cernički kraj, tu ljepotu. „- rekao je uz ostalo načelnik Vitomir Žakić.

Preuzmi PDF